Bakan Uraloğlu açıkladı: Zengezur Koridoru doğu- batı ticaretine katkı yapacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Zengezur Koridoru'nun işlerlik kazanmasıyla beraber, orta koridorun demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi artacak. Bu da Pekin'den Londra'ya uzanan doğu- batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacaktır" dedi.

bakan uraloglu habermeydan

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan’a yaptığı ziyaret sırasında Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanı Reşat Nebiyev ile Zengezur Koridoru hakkında görüşme gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nda Azerbaycan’ın batısını Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne demiryolu ve karayolu ile bağlayacak çalışmaların mevcut durumu ve planlanan faaliyetler hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Uraloğlu, “Zengezur Koridoru, ilerleyen zamanlarda Güney Kafkasya’da ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi konusunda yeni imkanlar sağlayacak. Zengezur Koridoru’nun işlerlik kazanmasıyla beraber, orta koridorun demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi artacak. Bu da Pekin’den Londra’ya uzanan doğu-batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacaktır. Orta koridorun etkinliğinin artmasıyla hem Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde geliştirilebilecek projeler hem de Nahçıvan ve Rusya ile ulaşım ve enerji alanında sağlanabilecek iş birlikleri ile ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun Ermenistan sınırına kadar olan bölümünde inşaat çalışmalarının hala devam ettiğini ve Horadiz’den Nahçıvan’ın Ordubad iline uzanan 166 kilometrelik yeni bir demiryolu hattının inşa edileceğini belirtti. Ayrıca, hattın Ermenistan kısmında bulunan Zengezur Bölgesi’nden geçen 43 kilometrelik bölümünün inşası için Azerbaycan ve Rusya arasında görüşmeler yapılacağını ifade etti. Bakan Uraloğlu, bu proje kapsamında kara yolu hatlarının da demiryolu hattıyla paralel olarak devreye gireceğini vurguladı.

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni ulaşım bağlantısı sağlayacak olan Kars-Nahçıvan demir yolu projesi kapsamında; Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni ulaşım bağlantısı sağlanacağını bildiren Bakan Uraloğlu, “Ordubad’dan Nahçıvan’ın kuzeyinde bulunan Velidağ İstasyonu’na kadar olan 158 kilometrelik hat kapsamlı olarak tamir edilecek. Ayrıca hat, Velidağ’dan Ermenistan sınırına kadar 14 kilometre uzatılacak. Bu sayede Kars- Tiflis- Bakü üzerinden Gürcistan’a bağlanan yapıya alternatif olarak Kars- Dilucu üzerinden Nahçıvan’a bağlanarak koridora erişmek mümkün olabilecek” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version