• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
7 Aralık 2025, Pazar
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

Bakan Nebati’den zincir marketlere çağrı: Elinizi taşın altına koyun

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda önemli açıklamalar yaptı. Bakan Nebati burada zincir marketlere seslendi.

Yazar Habermeydan Editör
5 Ocak 2023
Kategori Ekonomi
A A
0
nebati habermeydan
PaylaşTweetle

Bakan Nebati, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2022 yılında ihracatımız cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak 254 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bugün Türkiye 238 bölgeye ihracat yapan, küresel ticarette önemi artan bir ülke konumundadır.

“ÇALIŞMA VE ÜRETME AZMİ VAR”

BENZER HABERLER

Trafikteki her 4 otomobilden biri hurda yaşını geçti

Hurda araç teşviki ne zaman başlayacak? Meclis onayladı mı?

6 Aralık 2025
AK Parti kampında asgari ücret ile memur maaşı arasındaki fark gündeme geldi

Asgari ücret görüşmeleri cuma günü başlıyor

6 Aralık 2025

46 milyar dolar gelir beklediğimiz turizmde bugün dünyada en çok ziyaretçi çeken 4. ülke konumuna gelmiş durumda.

Dünya küçülme kaygıları yaşarken, Türkiye nasıl oldu da tüm bunları başarabildi. Her şeyden evvel Türkiye’nin güçlü vizyoner ve milleti ile kenetlenmiş bir lideri var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var. İkincisi insanımızın artan özgüveni var. Çalışma ve üretme azmi var. Dinamizmi var.

Üçüncüsü ülkemizin tarihinden kök bulan stratejik bir aklı ve sahip olduğu potansiyeli hayata geçirmek için çok kıymetli bir insan kaynağı var.

İşte Türkiye ekonomi modeli böyle bir denklem içerisinde küresel gelişmeleri dikkate alarak ve kendi potansiyelimizin farkında olarak ülkemizin güçlü yarınlarını inşa etmek için tasarlanmış özgün bir modeldir. Türkiye geçmişten bu yana bir kesimin dayatmaya çalıştığı hiçbir yere varmayan tozlu patikadan çıkmayı başarmış yepyeni bir yola girmiştir.

“İLAVE ALTIN SERTİFİKALARINI DA İHRAÇ ETMEYİ PLANLIYORUZ”

Daha ilk yılın sonunda yatırımda istihdamda üretim ve ihracatta geldiğimiz nokta ve somut rakamlar ortadadır.

Kur korumalı mevduatı ve altın tasarruf sistemi gibi çeşitli finansal araçları devreye alarak döviz kuru olmak üzere finansal istikrarı güçlendirirken, öngörülebilirliği artırdık. Bu araçlardan biri de geçtiğimiz haftalarda devreye aldığımız Darphane Altın Sertifikasıdır. 5 ton altın karşılığında ihraç edilen 500 milyon darphane altın sertifikasının 403 milyon adedi sadece 45 günde satılmıştır. İlave altın sertifikalarını da ihraç etmeyi planlıyoruz.

“110 MİLYAR LİRALIK KREDİ İMKANI SAĞLADIK”

Yeni dönemde selektif kredi modelini uygulamaya alarak ülke kaynaklarımız istihdam artışı sağlayan üretim alanlarına aktardık. 2022 yılında hazine destekli kefalet sistemi kapsamında işletmelerimize toplamda 110 milyar liralık kredi imkanı sağladık. Kasım ayı itibarıyla toplam kredi artışının yüzde 81’lik kısmı reel sektörümüze açılan ticari kredilerden sağlanmıştır. Politika kredi faizi makası 7,8 puan gerileme kaydetti.

TL ticari kredi faiz oranı 23 aralık itibarıyla yüzde 13.7 seviyesine kadar gerilmiştir. Türkiye ekonomi modeli çerçevesinde bu gerilemenin önümüzdeki dönemde sürmesini bekliyoruz.

2022 yılında 21 yeni OSB kurarak sayımızı toplam 387’ye çıkardık. Bugün ihracatımızın yüzde 95’i imalat sanayi ürünlerinden oluşuyor. Savunma sanayiinde destanlar yazmaya devam ediyoruz.

Karşılaştığımız sorunlar yok mu? Elbette var. 2022 yılında cari açık artış göstermiştir. Bunun da net bir sebebi var. Küresel enerji fiyatlarında astronomik yükseliş ve artış gösteren altın ithalatımız. Altın ve enerji hariç cari fazlamız devam ediyor. Bunları nasıl aşacağız?

Karadeniz doğal gazımızla yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızdaki artışla aşacağız. Bilgi yoğun ve katma değerli üretimle aşacağız. Küresel diplomasideki artış gücümüzün ekonomimize daha fazla yansıması ile aşacağız. Bunların hepsini hep birlikte aşacağız ve başaracağız.

ENFLASYON RAKAMLARI HAKKINDA

Aralık ayında tüketici enflasyonunu oluşturan sepetteki ürünlerin birçoğunda fiyat artışlarının yavaşladığınız tüketici enflasyonunu yüzde 64.27’ye gerileyerek OVP altında bir eviyede gerçekleştiğine şahit olduk. Yurt içi üretici fiyat endeksinin aylık bazda gerilediğini gördük.

2023 yılının ilk aylarından itibaren tüketici, üretici enflasyonundaki düzelme, emtia fiyatlarındaki normalleşme ile hızlı düşüşlerin devam edeceğini hep birlikte göreceğiz. Enflasyonla mücadele çok boyutlu, topyekûn bir mücadele yapılması gerektiğinin farkındayız.

ZİNCİR MARKETLERİN ‘FİYAT SABİTLEME’ HAKKINDA

Çok sayıda ürünlere indirimlere gittik. Bu işletmelerimizi yürekten tebrik ediyorum. Yakın dönemde çok güzel haberler de geliyor. Dün itibarıyla bu çağrılarımız Türkiye çapında faaliyet gösteren zincir marketlerin karşılık verdiğini büyük bir memnuniyetle öğrendik. Tüm işlemelerimize benzer uygulamaları hayata geçirmesi için çağrıda bulunuyorum. Enflasyon hepimiz için ortak sorun. İşsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan beraberce aşacağız.

Birlik içinde bu taşı yolumuzdan bir an evvel kaldırıp atarız, biz bu mücadelede kesin kararlıyız. Birlikten nasıl bereket doğacağını göreceğiz. Bu süreçte zaten sizlere gereken her türlü desteği veriyoruz. Yüksek enflasyon ortamında vatandaşları korumak amacıyla attığımız birçok adıma yenilerini eklemeye devam ediyoruz.

BAKAN NEBATİ İŞ DÜNYASINA SESLENDİ

İş dünyasına çağrımı yenilemek istiyorum. Geçen yılın ocak ayına girerken enerji fiyatları başta olmak üzere her alanda fiyatlar yükseliyordu. Bugün sizlere açık ve net söylüyorum petrol fiyatları gayet iyi, pompa fiyatları haziran ayındaki yaşadığı pikten aşağıda. Taşıma maliyetleri düşüyor. Konteyner fiyatları 15 bin dolarlara çıkmıştı bugün 2.500 dolarlar seviyesinde. Her türlü maliyetin en aza indiği dönemdeyiz. Böylesine bir ortamda bu fiyatlar, bu gevşeme piyasaya yansımıyorsa ortada bir problem vardır. Elinizi taşın altına koyun.

Piyasada enflasyonun indiğine ilişkin ciddi beklenti oluştu. Aralık ayı itibarıyla enflasyonda düşüş başlayacak dediğimiz şey gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde yurt içi ve yurt dışı emtialarda artış olmayacağı söz konusu. Döviz fiyatlarındaki oynaklık en az seviyede. Piyasa canlı, dünyada resesyon yaşanırken biz bu işlere elimizi taşın altına koyarak kamu maliyeti olarak destek verdik. Vergileri indirdik. Vazgeçmemiz gereken ne varsa hepsinden vazgeçtik.

Yerel ve ulusal tüm marketlere tüm bu ülkede ne yapıyorsa neyi üretiyorsa lütfen gelin beklentilerin enflasyonun düşeceğine ilişkin kuvvetli şekilde oluştuğu toplumdaki bu yüksek moralin gerçekleştiği dönemde hep birlikte hareket edelim.

“GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

Lütfen piyasadaki vatandaşlarımızın taleplerine uygun bir şekilde hareket edin ve bu mücadelemize destek verin. Çünkü biz bu mücadelede kesin kararlıyız geri adım atmayacağız.

Yüksek enflasyon ortamında vatandaşlarımızı korumak amacıyla attığımız birçok adıma yenilerini eklemeye devam ediyoruz demiştim. Daha dün Çevre ve Şehircilik İkim Değişikliği Bakanlığımız ile orta gelirli vatandaşlarımızın konuta erişimini kolaylaştırmak için Yeni Evim projesini açıkladık.

Finansman tutarları 1. bölge olan İstanbul’a en çok 5 milyon lira, 2. bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon lira, 3. bölgedeki illerimizde ise en çok 2 milyon liradır. Hedef kitle konut sahibi olmayan ve programdan yararlanmak için başvurmayı düşürdüğü ilde son 1 yıl içerisinde konut satışı yapmamış vatandaşlarımızdır 1 ve 2 bölgelerde konut almak isteyen vatandaşlarımızın son 1 yılda bu ilde ikamet etmesi gerekecektir.

Devremülk sahipler ide programdan yararlanabilecektir. Ancak hisseli tapusu bulunan, bağış yoluyla tapusu olan vatandaşlarımız program kapsamında değildir.

Hanehalkı geliri hesaplanırken yalnızca eşleri esas alıyoruz. Programa başvuracak kişinin son 12 ayda en az 9 ay SGK primi ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. Program kapsamında kullandırılacak finansmana ilişkin temel kriterleri belirtmek gerekirse 5 yılın boyunca satılamayacaktır. Hanehalkı toplam geliri belirli bir limiti aşamayacaktır. Konut bedelinin en az yüzde 10’u peşin olarak alınacaktır.

YENİ EVİM KAMPANSINDA KADEMELİ FAİZ ORANI!

İlk 3 senede hane halkı gelirinin yüzde 40’nı geçmeyecek şekilde ve geri ödemeli olarak destek vereceğiz. 2 milyona kadar olan kullandırımlarda 0.69, 2 ile 4 milyon TL arasında olan kullandırımlar için 0.79, 4 milyon ile 5 milyon TL arasındaki kullandırımlar için 0.99 faiz ya da kar payı oranlarını uygulayacağız.

Program kapsamında başvurular 16 Ocak’tan itibaren alınmaya başlayacaktır. Bu bir konut kredi kampanyası değil, bu geçici bir kampanya değil. Konut finansal mimarisi çerçevesi adı altında rahat bir şekilde konut sahibi edebilmek için uzun günlerdir çalışmanın ürünüdür.

Bu bir 0.69-0.99 meselesi değildir. Orta gelir seviyesindeki vatandaşların rahat bir şekilde konut elde ediniminin sağlanması, konut üretimini destekleyici bir adımdır.

Bizim için önemli olan konut üretiminin sağlanmasıdır. Bu finansal konut mimarisi devam edecek. Kısa süreli bir kampanya değildir.

Bu kampanyaya çok önem veriyoruz. Bunun yanına konut üreticilerine bir KGF paketini açıkladık. 25 milyar liralık limit tahsis ettik. Konut üretimindeki aksaklıkların giderildiği ev sahibi olmak isteyenlerin de kendilerini güçlü hissedebilecekleri güçlü bir çalışmadır.

Biz mayıs ayında da aynı kampanyayı ilan etmiştik. Bu konut kampanyasını hemen fiyatların yükseltilmesi noktasında hareket edenlere karşı net açık kriterlerle karşılık verdik, tedbir aldık. Piyasadaki fiyatları gözetim altına aldık.

Her şey şu an gözetimimizde. Konut sahibi olmak isteyen üst seviyedekiler kredilerini kullanabilirler, bu kampanyanın dışındadır. Burada belli bir limit koyuyoruz. Limitin ilgili kısmını peşin ödemek kaydıyla kredi kullanımına da izin vermiş olacağız.

Türkiye küresel arenada dengeleri değiştirebilen bir oyun kurucu haline gelmiştir. Ülkemizde bir kesim var ki milletimizle beraber kaydettiğimiz tüm başarılar karşısında sağır ve dilsiz kesiliyorlar. Yakın tarihimiz bu kesimin bize yapamazsınız dedikleri her ne varsa Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimize bu eserleri kazandırarak geçti.”

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

Trafikteki her 4 otomobilden biri hurda yaşını geçti

Hurda araç teşviki ne zaman başlayacak? Meclis onayladı mı?

Yazar Habermeydan Editör
6 Aralık 2025
0

Hurda araç teşviki ne zaman başlayacak? 6 Aralık 2025 Cumartesi günü, hurda teşviki ve ÖTV indirimi yasası en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Sıfır araç sahibi olmak...

AK Parti kampında asgari ücret ile memur maaşı arasındaki fark gündeme geldi

Asgari ücret görüşmeleri cuma günü başlıyor

Yazar Habermeydan Editör
6 Aralık 2025
0

Asgari ücret görüşmeleri cuma günü başlıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecine başlıyor. Doğrudan yaklaşık...

PAYCO Elektronik Para’ya el kondu

PAYCO Elektronik Para’ya el kondu

Yazar Editör Habermeydan
5 Aralık 2025
0

PAYCO Elektronik Para'ya el kondu. Türkiye'nin finansal sistemine sızan kara para ağına yönelik dev bir operasyon daha gerçekleştirildi. Elektronik para şirketlerinden PAYCO Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri'ne Terörizmin...

Akıllı sayaçlar için usul ve esaslar yayımlandı

Akıllı sayaçlar için usul ve esaslar yayımlandı

Yazar Editör Habermeydan
5 Aralık 2025
0

Akıllı sayaçlar için usul ve esaslar yayımlandı. Elektrik tüketim verilerinin uzaktan izlenmesini sağlayacak akıllı sayaçların kurulumuna yönelik ilkeler ve dağıtım şirketlerinin geçiş dönemindeki yükümlülüklerini belirleyen usul ve esaslar...

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı
Gündem

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

7 Aralık 2025
Ankara’da Tefecilik, Yağma ve Tehdit Suçlarına Yönelik Operasyon
Gündem

Ankara’da Tefecilik, Yağma ve Tehdit Suçlarına Yönelik Operasyon

7 Aralık 2025
5. İstanbul Eğitim Zirvesi “Dünyayı Eğitimle İyileştirmek” Temasıyla Düzenleniyor
Gündem

5. İstanbul Eğitim Zirvesi “Dünyayı Eğitimle İyileştirmek” Temasıyla Düzenleniyor

7 Aralık 2025
15 yaşındaki çocuğa çarpıp kaçan sürücü yakalandı
Gündem

15 yaşındaki çocuğa çarpıp kaçan sürücü yakalandı

7 Aralık 2025
Başakşehir ile Fenerbahçe puanları paylaştı!
Spor

Başakşehir ile Fenerbahçe puanları paylaştı!

6 Aralık 2025
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

The Elder Scrolls V: Skyrim İtem Kodları (2022)

The Elder Scrolls V: Skyrim İtem Kodları (2022)

18 Haziran 2022
Mevlid Kandili ne zaman? 2023 Diyanet kandil takvimi

Mevlid Kandili ne zaman? 2023 Diyanet kandil takvimi

16 Eylül 2023
Ekim Ayı ‘Aile Bülteni’ Yayımlandı!

Ekim Ayı ‘Aile Bülteni’ Yayımlandı!

27 Eylül 2025

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

Ankara’da Tefecilik, Yağma ve Tehdit Suçlarına Yönelik Operasyon

5. İstanbul Eğitim Zirvesi “Dünyayı Eğitimle İyileştirmek” Temasıyla Düzenleniyor

15 yaşındaki çocuğa çarpıp kaçan sürücü yakalandı

Başakşehir ile Fenerbahçe puanları paylaştı!

Esenler Erokspor, Sakaryaspor’u 4 golle geçti!

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.