• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
12 Kasım 2025, Çarşamba
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

Bakan Kacır açıkladı: Yeni enstrümanları devreye alıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Önümüzdeki dönemde katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm odaklı olarak imalat sanayimizin dönüşümü için yeni enstrümanları devreye alıyoruz." dedi.

Yazar Habermeydan Editör
31 Ekim 2024
Kategori Ekonomi
A A
0
kacir habermeydan
PaylaşTweetle

Bakan Kacır, “Yeni enstrümanları devreye alıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kacır, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen 2. MÜSİAD Sanayi ve Teknoloji Zirvesi’nde (MUST) yaptığı konuşmada, MÜSİAD’ın Türkiye’nin sanayisine, üretimine, kalkınmasına ve istihdamına sağladığı katkıların yanı sıra, geliştirdiği projelerle teknoloji altyapısına da önemli destekler sunduğunu vurguladı. Zirvenin bu bağlamda son derece değerli olduğunu ifade etti.

BENZER HABERLER

Dış ticaret endeksleri açıklandı

Dış ticaret endeksleri açıklandı

12 Kasım 2025
Özgür Özel: Bu Bir İddianame Değil, Darbecilerin Siyasete Yönelik Bir Muhtırasıdır

Özgür Özel: Bu Bir İddianame Değil, Darbecilerin Siyasete Yönelik Bir Muhtırasıdır

12 Kasım 2025

Bakan Kacır, zirvenin bu yılki temasının “Hamle Yap” olmasının MÜSİAD’ın Bakanlık ile aynı vizyonda olduğunu gösterdiğini söyledi.

Cumhuriyet döneminde Türk sanayisinde yapılanlardan bahseden Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: “2000’li yıllara adım atarken ülkemiz, üretimi sınırlı, iş gücü kısıtlı, sahip olduğu potansiyel bastırılmış, adeta kabuğuna çekilmiş, kabiliyetleri ise sindirilmiş bir durumdaydı. Cumhuriyetimizin ilk döneminde kısıtlı imkanlara rağmen ülke kalkınmasına yönelik temeller atılmış, sanayinin gelişmesine yönelik yatırımlar yapılmıştı. Fakat bu kalkınma çabası sonraki dönemde ivme kaybetti. Kamu eliyle gerçekleşen sanayi yatırımlarındaki verimsizlikler, stratejik yatırımların da hızının kesilmesine neden oldu. Türk özel sektörü ise uzunca bir dönem üretimi öğrense de rekabetçi üretim gücünü kazanmakta zorlandı. Yaşanan istikrarsızlık hali, yatırımların sürekliliğine ket vurdu. Nihayetinde, ‘montaj sanayi’ bile ancak sınırlı alanlara yayılabildi.”

Kacır, 1970’li yıllarda ağır sanayi hamlesini gerçekleştiremeyen, 1980’lerdeki dünyaya açılma stratejisini güçlü bir sanayi altyapısıyla hayata geçiremeyen Türkiye’nin ticaretle elde ettiği büyüme ivmesini, kalıcı bir refah artışına dönüştüremediğini belirterek, internet ve bilgisayar teknolojilerinde gerçekleşen devrimlerin tüm dünyayı etkisi altına aldığı 1990’lı yıllarda siyasi ve ekonomik istikrarsızlık dönemini yaşadıklarını anlattı.

Bakan Kacır, yeni bin yıla bu zor koşullarda adım attıklarını kaydederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü ve sarsılmaz iradesiyle, yılmadan, pes etmeden ve hedeflerinden bir adım bile geri adım atmadan 22 yıla asırlık kazanımlar sığdırdıklarını aktardı.

Son 22 yılda sanayi ve teknoloji altyapısının nereden nereye geldiğine ilişkin örnekler paylaşan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Milli gelirimizi son 22 yılda 238 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara çıkardık. 2002 yılında dünyanın en büyük 18. ekonomisi olan Türkiye, her yıl ortalama yüzde 5,4 büyüyerek bugün satın alma gücüne göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi haline geldi. Sayılarını 191’den 362’ye yükselttiğimiz organize sanayi bölgelerimiz ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesiyle ülkemizi küresel üretim üssü haline getirdik. Sanayi üretimini 3,2 katına çıkardık, istihdamı 3,9 milyondan 6,7 milyona yükselttik. Sanayimizin öncülüğünde ihracatımızı 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıkardık.”

Kacır, otomotiv ihracatını 14, beyaz eşya ihracatını 9, kimya ve makine ihracatını 11, çelik ihracatını 7, mobilya ihracatını 16, ilaç ihracatını 12 katına yükselttiklerini bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, bugün sayıları 104’ü bulan teknoparklarda 11 bine yakın firmanın teknoloji geliştirme çalışmaları yürüttüğünü belirterek, özel sektör bünyesinde yer alan ve sayısı 1600’ü aşan AR-GE ve tasarım merkezinde çalışan mühendis ile teknisyenlerin yüksek katma değerli üretimin önünü açan çalışmalar yürüttüğüne işaret etti.

“Bugün Türkiye, Çin’den Avrupa’nın ortasına kadar uzanan geniş kuşakta en fazla sayıda ürünü, rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir.” diyen Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Önümüzdeki dönemde katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm odaklı olarak imalat sanayimizin dönüşümü için yeni enstrümanları devreye alıyoruz. Yüksek teknoloji yatırımları için AR-GE’den seri üretime; uçtan uca, bütüncül bir destek mekanizması kuran Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile bugüne kadar 100 milyar liranın üzerinde yatırımı harekete geçirdik. Yatırım Taahhüdü Karşılığı Avans Kredisi (YTAK) programımızla, yüksek teknoloji yatırımlarına cazip koşullarda ve uzun vadeli finansman sağlıyoruz. Ülkemizi yeni teknoloji yatırımlarının adresi kılacak, tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı geçtiğimiz aylarda ilan ettik. Programla, yatırımcılarımıza proje bazlı yatırım teşviklerinin yanında pazar geliştirme destekleri, cazip koşullarda finansman ve uygun yatırım alanları sunuyoruz.”

Bakan Kacır, sanayinin ikiz dönüşümünde, kamunun yalnızca teşvik eden değil aynı zamanda rehberlik eden bir yaklaşıma sahip olması gerektiği anlayışıyla “Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını” kamuoyu ile paylaştıklarını anımsattı.

Kacır, “Dünya Bankası işbirliğiyle yürüttüğümüz Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile 750 milyon dolarlık finansmanı sanayicilerimize, KOBİ’lerimize ve yeşil teknoloji girişimlerine sunarak, Türk sanayisini yeşil dönüşümde örnek ve öncü hale getiriyoruz. Sanayicilerimizin ikiz dönüşüm ihtiyaçları doğrultusunda yeni teşvik enstrümanlarını devreye almayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin geleceğinin parlak ve önünün açık olduğunu dile getiren Kacır, “Bizi uzun vadede başarıya götürecek unsur katma değerli, rekabetçi bir üretim ve stratejik yatırım anlayışıdır. Sizlerin de desteğiyle Türkiye Yüzyılında, Milli Teknoloji Hamlesi ile sanayimizi, üretim altyapımızı yüksek teknolojiyle ve katma değerle besleyerek güçlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, jeostratejik ve jeopolitik konumlarının kendilerine her daim tetikte ve her geçen gün daha güçlü olmaları gerektiğini hatırlattığını söyledi.

Türkiye’nin şahlanışa geçtiği zamanlarda ayağına prangalar vurulmak istendiğini vurgulayan Kacır, “En son, güzide kurumumuz TUSAŞ’a (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi) gerçekleştirilen menfur saldırı, savunma sanayimizin hasımlarımızın hedefinde olduğunu bir kez daha gösterdi. Şunu herkes bilsin ki bu hainlerin karanlık ve alçak eylemleri bizi yolumuzdan bir an bile alıkoyamayacak.” şeklinde konuştu.

Kacır, hainlere inat daha fazla çalışacaklarını ve üreteceklerini, savunma sanayisi projelerini daha hızlı hayata geçireceklerini dile getirdi.

İsrail’in tüm dünyanın gözü önünde 40 binden fazla insanını katlettiğine dikkati çeken Kacır, dünyanın bu soykırımı canlı yayında seyrettiğini, katliamların adeta sıradanlaştığını, son dönemde bu saldırganlığın Filistin topraklarını aşarak Lübnan’a uzandığını anlattı.

Uluslararası kurumların bu zulmü engelleyemediğine vurgu yapan Kacır, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu çıplak gerçeklik karşısında hiçbir tereddüt etmeden bir şey yapmak zorundayız: O da Milli Teknoloji Hamlesi’dir. Bu hamleden vazgeçmemektir, namerde muhtaç olmamaktır. Türkiye’mizin istikbalini, istiklalini kendi geliştirdiğimiz sistemlerle muhafaza edebilmektir. Savunma sanayisindeki teknolojik başarıları her alana taşıyabilmektir. Finans teknolojilerinde bağımsız olmaktır. Gıda teknolojilerinde, sağlık teknolojilerinde, tarım teknolojilerinde, enerji teknolojilerinde yerli ve milli kabiliyetlerimizi sonuna kadar geliştirmektir. Tüm bunları yine vatan, millet, bayrak sevdalısı MÜSİAD’lılarla ve Türkiye’nin üreten gücü sanayicilerimizle birlikte gerçekleştireceğimize inanıyoruz.”

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

Dış ticaret endeksleri açıklandı

Dış ticaret endeksleri açıklandı

Yazar Editör Habermeydan
12 Kasım 2025
0

Dış ticaret endeksleri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. İhracat birim değer endeksi %6,0 arttı İhracat birim değer endeksi Eylül ayında bir...

Özgür Özel: Bu Bir İddianame Değil, Darbecilerin Siyasete Yönelik Bir Muhtırasıdır

Özgür Özel: Bu Bir İddianame Değil, Darbecilerin Siyasete Yönelik Bir Muhtırasıdır

Yazar Editör Habermeydan
12 Kasım 2025
0

Özgür Özel: Bu Bir İddianame Değil, Darbecilerin Siyasete Yönelik Bir Muhtırasıdır. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İBB hakkında hazırladığı iddianameye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı...

Kredi kartlarında yeni kısıtlama: Belirli saatlerde nakit çekim yasaklandı

Kredi kartlarında yeni kısıtlama: Belirli saatlerde nakit çekim yasaklandı

Yazar Habermeydan Editör
11 Kasım 2025
0

Kredi kartlarında yeni kısıtlama... Türkiye’de yüksek enflasyon ve nakit para kullanımının azalması, kartlı harcamaları artırırken dolandırıcıların da hedefini büyüttü. Mobil ve internet bankacılığı üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerine her...

Bakan Işıkhan: 2,5 ayda 100 binin üzerinde kadın istihdamı sağladık

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret mesajı!

Yazar Habermeydan Editör
11 Kasım 2025
0

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret mesajı... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2026 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı. Sunum...

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

PFDK’ya sevk edilmişti! Necip Uysal’dan bahis açıklaması
Spor

PFDK’ya sevk edilmişti! Necip Uysal’dan bahis açıklaması

12 Kasım 2025
Eski tip ehliyet sahipleri dikkat! Sigorta artık ödeme yapmayacak
Gündem

Eski tip ehliyet sahipleri dikkat! Sigorta artık ödeme yapmayacak

12 Kasım 2025
Resmi Gazete’de yayımlandı! Sağlık sektöründe yeni dönem
Gündem

Resmi Gazete’de yayımlandı! Sağlık sektöründe yeni dönem

12 Kasım 2025
Düşen kargo uçağıyla ilgili siyasilerden taziye mesajı
Gündem

Düşen kargo uçağıyla ilgili siyasilerden taziye mesajı

12 Kasım 2025
Dış ticaret endeksleri açıklandı
Ekonomi

Dış ticaret endeksleri açıklandı

12 Kasım 2025
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

The Elder Scrolls V: Skyrim İtem Kodları (2022)

The Elder Scrolls V: Skyrim İtem Kodları (2022)

18 Haziran 2022
Melek Kurukama kimdir? Kaç yaşında ve nereli?

Melek Kurukama kimdir? Kaç yaşında ve nereli?

31 Ekim 2025
Ekim Ayı ‘Aile Bülteni’ Yayımlandı!

Ekim Ayı ‘Aile Bülteni’ Yayımlandı!

27 Eylül 2025

PFDK’ya sevk edilmişti! Necip Uysal’dan bahis açıklaması

Eski tip ehliyet sahipleri dikkat! Sigorta artık ödeme yapmayacak

Resmi Gazete’de yayımlandı! Sağlık sektöründe yeni dönem

Düşen kargo uçağıyla ilgili siyasilerden taziye mesajı

Dış ticaret endeksleri açıklandı

Özgür Özel: Bu Bir İddianame Değil, Darbecilerin Siyasete Yönelik Bir Muhtırasıdır

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.