Bakan Dönmez önemli açıklamalarda bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez önemli açıklamalarda bulundu.

bakan donmez habermeydan

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye tarihinin en büyük enerji projesi olan Sakarya Gaz Sahası’na dair önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Dönmez şu ifadeleri kullandı: Zonguldak’taki proje neden önemli. Türkiye yıllardır makus talihini yenmeye çalışan bi ülke durumunda.

Biz ülkede tükettiğimiz doğalgazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Tükettiğimiz petrol ve petrol ürünlerinin de yüzde 99’u ithal. 95 milyar Dolar civarında para harcadık geçen sene enerjiye. İthalatımız 350 milyar dolar civarında gerçekleşti. Bunun yüzde 30’unu enerji oluşturuyor.

Sanayide rekabetçiyiz. Daha fark yaratmak için enerji ürünündeki maliyeti düşürmemiz lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ne varsa yapan’ vizyonu çerçevesinde hareket ettik. TPO şirketler bazında baktığımızda dünyada ilk 5’te filo büyüklüğüyle. Bunun da neticelerini de almaya başladık. Aramak gerekiyor bulmak için.

Pandemide lojistikte bir takım sıkıntılar olmasına rağmen personelimiz fabrikada yatıp kalktı o ürünleri zamanında buraya gönderebilmek için. Bu inşaat pandemi döneminde yapıldı. 51 gemi çalıştı. Bazıları kısa süreli çalıştı. Kıyıdan çok açıktayız. Dünyanın en zor projelerinden birisi. Servis gemilerimiz 8-10 saatte gidiliyor. Helikopterler 40 dakika. Neredeyse Karadeniz’in ortasında. Sondajları yaptığımız bölgede su derinliği 2 bin 200 metre. 3 bin metreye yakın da karada ilerliyoruz.

Buradaki keşfimiz 710 milyar metreküpe ulaştı. 35 yıl süreyle tüm konutların doğal gazını karşılayacak bir büyüklükteki gaz.

Exit mobile version