Bakan Bolat: Her ay bir yıl öncesinin aynı ayından daha fazla ihracat yapmayı hedefliyoruz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dijitalleşme sürecinin, yapay zekanın ve e-ticaretin küresel ticareti artıracağını belirterek, "Bizim de bugün toplam ihracatımızda yüzde 1,5 pay oluşturan e-ticaretin, e-ihracatın payını 2028'e kadar yüzde 10'a çıkarma hedefimiz var." dedi.

Her ay bir yil oncesinin ayni ayindan daha fazla ihracat yapmayi hedefliyoruz habermeydan

Bakan Bolat: Her ay bir yıl öncesinin aynı ayından daha fazla ihracat yapmayı hedefliyoruz.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Genç MÜSİAD tarafından “Global Harmony” temasıyla düzenlenen 8. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi’ndeki (UGiK) konuşmasına, üstünden 1 sene geçen ve 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

Bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bolat, “Bölgedeki kardeşlerimizi devlet ve millet olarak hiçbir zaman unutmadık. Depremin ilk saatlerinden itibaren devletimiz, hükümetimiz, milletimiz, STK’lerimiz yekvücut oldular. Şu an bölgede 40 bin kişi kalıcı konutlara oturmaya başladı. 200 bin kalıcı konut bu yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilmiş olacak. Kalanların da hızlı şekilde inşası tamamlanacak.” diye konuştu.

“Her ay bir yıl öncesinin aynı ayından daha fazla ihracat yapmayı hedefliyoruz”

Ticaret Bakanı Bolat, genç girişimcilerin teşvik edilmesi için yapılan çalışmalardan bahsederek, “Türkiye’nin büyük gruplarının hemen hepsinde artık yıllık karlarının belli bir kısımlarını genç girişimleri fonlama, onlara ortak olma, melek yatırımcı olma, girişim sermayesi fonuna katkı yapma şeklinde ayırdıklarını görüyoruz.” diye konuştu.

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Türkiye Yüzyılı’nı beraber inşa edeceğiz.” diyen Bolat, her ay bir yıl öncesinin aynı ayından daha fazla ihracat yapmanın kendileri için bir hedef olduğunu söyledi.

Bolat, Türkiye’de yerli ve milli üretime zarar veren, haksız ticari uygulamalarla Türkiye’ye girmeye çalışan ithal ürünler konusunda da aktif ticaret politikası araçları uyguladıklarını anlattı.

“Uluslararası doğrudan yatırımlara çok önem veriyoruz”

Bakan Ömer Bolat, Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması için iş dünyası ile birlikte çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu noktada uluslararası doğrudan yatırımlara da çok önem veriyoruz. Ülkemize 2003’ten 2023’e kadar yaklaşık 262 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım geldi. 2022’de 5 bin olan uluslararası doğrudan yatırımcı sayısı 2023’te 80 bin küsura ulaştı. Türkiye’nin ihracatının yüzde 30’unu uluslararası doğrudan yatırımcılar yapmakta. Biz ülkemize üretim, istihdam sağlayan, vergi ödeyen, ihracatımızın artmasını sağlayan doğrudan yatırımları da desteklemekteyiz.”

Bakan Bolat, “21 yıldan bu yana Türkiye ekonomisi tam 4,5 kat büyüdü. Eylül ayı sonu itibarıyla 1 trilyon 75 milyar dolar milli gelire ulaştık, 12 bin 650 dolar kişi başı milli gelire ulaştık. 1 Mart’ta 2023’ün tamamı için netice ortaya çıkacak, inşallah daha az olmayacak daha çok olacak diye tahmin ediyoruz. 2024’te 267 milyar dolar mal ihracatı ve 100 milyar dolar hizmet ihracatı hedefliyoruz. Dış ticaret açığımızı da daha da aşağılara çekmeye kararlıyız, bunun için var gücümüzle çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Exit mobile version