Bakan Bilgin’den EYT açıklaması: Yaş şartı getirildi mi?

Aralık'ta meclise sunulacağı belirtilen ve son olarak yaş koşulunun gündeme geldiği EYT hakkında Bakan Vedat Bilgin açıklama yaptı.

eyt vedat bilgin habermeydan

EYT hakkında güncel bilgileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Meclis kürsüsünden açıkladı. EYT hakkında en fazla merak edilen soruları cevaplayan Bakan Bilgin EYT’nin işçi boyutunu ve işveren boyutunu ele aldıklarını duyurdu. EYT düzenlemesinin Ocak’tan önce meclise geleceğini açıklayan Bakan Bilgin EYT yaş şartı hakkında, “Bugün yaş şartı olmasaydı Haziran ayına kadar ne kadar insan emekli olabilirdi, onu açıklamıştım. 1.5 milyon demiştim. Ocak ayında biraz daha yükselecek” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Bilgin EYT konusuna değinirken, çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “EYT konusu Türkiye’nin önündeki en önemli konulardan biri, Türk kamuoyunun da en fazla ilgilendiği sorunlardan biri. Beni arayan arkadaşlarımız, gazeteci tanıdıklarım, doğrudan doğruya EYT’li olan yurttaşlarımız hep bu soruyu soruyorlar; niye uzadı? Bir defa herkesi dinlemek zorundayız. En son odaları dinlemeye başladık. Meselenin bir boyutu iş adamlarının kıdem tazminatları. Doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. İşveren, ‘benim kıdemli çalışanlarım yaklaşık işletmelerde yüzde 15, en düşüğü yüzde 10, biz bunları kaybetmek istemeyiz, ama mali yükü var’ deniyor. Başka tekliflerde bulunanlar, ‘şunu öteleyin’ diyenler oluyor. Bir de bizim çalışmanın teknik yönüyle ilgili problemler var. Bizde büyük çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları bulunamıyordu, o zaman dijital dönüşüm yoktu. Bütün bunları temin etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman kamuoyuyla paylaşacağım.” dedi.

Bakan Bilgin, EYT ile alakalı güncellemenin Ocak ayından önce Meclis’e geleceğini açıklayarak şu şekilde devem etti:

“EYT konusunda en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. Burada temel kriterler var. Üç kriter var. Komisyonda da söyledim. Bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına kadar ne kadar insan emekli olabilirdi, onu açıklamıştım. 1.5 milyon demiştim. Ocak ayında biraz daha yükselecek.”

 

EYT NEDİR? 

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik koşullarında 1999’da yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesini, yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor.

Exit mobile version