Asgari Ücret Toplantıları Başlıyor!

Yeni yılın başlamasına çok az bir süre kala, milyonlarca insanın beklediği asgari ücret belirleme toplantıları başlıyor.

asgari 1

Asgari Ücret Tespit Kurulu’nun ilk toplantısı, kurulun tüm katılımcılarıyla birlikte bugün gerçekleşecek. 2023’te uygulanacak asgari ücret tarifesinin belirleneceği bu toplantıda; vatandaşların beklentisi, ekonomik krizin getirdikleri, enflasyon oranı ve kurların değişim paritesi gibi gerekçelerin ön planda olması bekleniyor. Bir hafta sonra ikinci toplantısı yapılması planlanan kurulda; ilk toplantının açılışında sektör ve sendika temsilcilerinin, basna açık yapılacak bir şekilde açılış konuşması yapması bekleniyor.

Ekonomi basınına yakın kaynaklardan gelen haberlere göre; ilk toplantıda direkt olarak pazarlık sürecine oturulmayacak. Sürecin işleyeceği temel yapının kurulması amacıyla yapılması beklenen ilk toplantı içerisinde; asgari ücretin belirleneceği kriterlerin neler olacağı, gıda fiyatlarının artışı, genel ekonomik durumun etkileri gibi maddelerin ele alınması hedefleniyor. İşçi, işveren ve kamudan farklı kesimlerin yer alacağı Asgari Ücret Tespit Kurulu toplantısında; her kesimin farklı beklentilerle masaya oturmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İşçi sendikalarının ilk toplantıda altını çizmek istediği unsur, asgari ücretin ülke içerisinde yaygınlaşmasının büyük bir problem olduğu gerçeği olacak. Asgari ücretin temel ücret veya ortalama ücret seviyesine gelmiş olmasının getirdiği ekonomik sorunları ele almayı planlayan işçi sendikaları; bu sorunların sosyal problemleri de beraberinde getirdiğini de vurgulamayı amaçlıyor. Bu sorunların giderilmesinin başlıca çözümlerinden birinin sendikalılık olduğunu savunan işçi kanadı; TÜRK-İŞ’in başını çektiği bir ekiple birlikte, sendikalılık konusunda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini kamuoyuyla paylaşacak.

TÜRK-İŞ’in Minimum Asgari Ücret Beklentisi 8 bin 250 TL!

Asgari Ücret Tespit Kurulu’nun yapacağı toplantı öncesinde, işçi sendikalarının birçoğundan farklı senaryolar ortaya çıktı. DİSK’in talep edeceği asgari ücret miktarının 13 bin 500 TL olacağı açıklanmıştı. Ancak TÜRK-İŞ’in bu seviyelere çıkılamayacağını düşünmesi, pazarlık oranının daha düşük bir miktardan ilerlemesine yol açabilir. Sendikanın kamu ve işveren kesiminden gelmesini beklediği önerinin 8 bin 250 TL seviyesinde olduğu öğrenildi. Vergi dilimi iyileştirmelerinin yapılacağı bir şekilde zam beklentisini sunmayı hedefleyen TÜRK-İŞ yetkilileri; vatandaşların gelir vergisi ödemesi yaparken problemler yaşamasının önüne geçmeyi arzuluyor.

Asgari ücretin geçtiğimiz yılki zamlarla gelir vergisi diliminde seviye atlamış olması, toplantıdaki önemli maddelerden biri konumunda. Ayrıca toplu sözleşmelerle maaşları belirlenen çalışanlarda da benzer sorunların yaşanması; sendikalar nezdinde en çok uğraşılan konulardan birinin gelir vergisi olmasına yol açtı. İşçi sendikalarının tamamından gelen bu itirazın, kamu ve işveren kesimlerinden olumlu karşılanması bekleniyor. Yıl içerisinde bir kez daha asgari ücret zammı yapılması durumunda da, gelir vergisi konusunda benzer bir sorunun yaşanmaması istenecek. Vergi diliminin ikinci kez güncellenmesi teklifinin de kabul görme ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor.

Komisyonun ilk toplantısının öncesinde; TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun da ortak toplantı yapacağı ve stratejilerini  netleştireceği öğrenildi. TÜRK-İŞ’i oluşturan tüm bileşenler, bu toplantıda asgari ücretin yeni rotasına dair ilk hedeflerini listeleyecek.

Exit mobile version