Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayında belirleyeceği net miktar için 4 farklı iddia gündeme geldi.

asgari ucret

Aralık ayına yaklaşık bir hafta kala, 2023 yılının asgari ücret rakamları merak edilmeye başlandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Aralık ayında yapacağı toplantılarla nihayete erdireceği asgari ücret için dört farklı öngörünün olduğu ve bu öngörülerden birinin kabul edileceği konuşulmakta. 2023 yılı için düşünülen asgari ücret rakamlarının kabul görmesi halinde, birçok vatandaşın istediği zamma ulaşamayacağı da düşünülen senaryolar arasında.

Ülkemizde milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücret rakamları için, Tespit Komisyonu’nda yer alacak kuruluşların ilk önerileri ortaya çıkmaya başladı. Toplantılar öncesinde somut öneriler hazırlayarak masaya oturmak isteyen komisyon üyeleri; arasında yaklaşık 2 bin TL mesafe olan dört rakamı değerlendirmeye aldı. 6 bin 800 TL, 7 bin 650 TL 8 bin 75 TL ve 8 bin 500 TL önerilerinin gündeme gelmesi beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda; vatandaşın beklentilerinin altında kalınacağı neredeyse kesinleşti.

Öneriler arasında gösterilen bu rakamlar, yüzde 24 ile yüzde 55 arasında değişen zam oranlarına tekabül ediyor. Öte yandan bu zamlarla birlikte işveren maliyetlerinin de giderek yükseleceği öngörülüyor. En düşük öneri olarak masaya gelmesi beklenen 6 bin 800 TL senaryosunda, işverenlerin işçi başına maliyetinin aylık 9 bin 400 TL’ye çıkması bekleniyor. İşverenlerin her senaryoda maliyetinin yükselişe geçeceği gerçeği ise; pazarlıklar üzerinde vatandaşların daha çok endişe etmesine yol açıyor.

Asgari Ücretin Yoksulluk Sınırının Altında Kalacağı Kesin!

Son açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı pariteleri, 2023’te kabul edilecek asgari ücretin yoksulluk sınırının epey altında kalacağını gösteriyor. Türk-İş’in araştırması sonucunda belirlenen açlık sınırı 7 bin 425 TL olmuştu. Yoksulluk sınırı ise 24 bin 185 TL seviyesinde. Aynı araştırma içerisinde yer alan “bekar bir çalışanın yaşama maliyeti” maddesi ise, 9 bin 705 TL’ye karşılık geliyor.

Patronlar Her İki Taraf İçin De Denge İstiyor!

İşverenlerin temsilcilerinin de hazır bulunduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda; bu cepheden teklif edilen öneri, tavsiye niteliğinde şekillendi. İşçi, işveren ve hükümet cephelerinin dengeyi sağlaması gerektiğini savunan işverenler; bunun için her ihtimalin iyi bir şekilde değerlendirmesini önerdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda Kimler Var?

Yasanın belirlediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu şartlarında; 5 işçi temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 de hükümeti temsil eden yetkili bulunuyor. Dört toplantı sonucunda belirlenen asgari ücret; en az 10 üyenin katılımıyla yapılan oylamada, oy çokluğuyla kabul ediliyor. Bakanlık yetkilisi olan komisyon başkanının oy verdiği taraf, eşitlik halinde kabul edilen taraf oluyor.

Exit mobile version