Asgari ücret için geri sayım başladı! Asgari ücrete ara zam ne zaman?

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücret zammı için gözler bugün açıklanacak kabinede. 5 Hazıiran'da açıklanacak olan enflasyon rakamları sonrasında asgari ücrette olası rakamlarda belirlenmiş olacak.

Asgari ucrete ara zam ne zaman habermeydan

Asgari ücret için geri sayım başladı! Asgari ücrete ara zam ne zaman?

2023 Temmuz Asgari ücret zammı için gözler 5 Haziran Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon rakamlarında. Yeni kabinenin açıklanmasının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başlayacak. 5 Haziran’da TÜİK, mayıs ayı enflasyonunu açıklayacak ve bu rakama göre asgari ücrete yapılacak zam oranı netleşecek. Ara zam temmuz ayında yatacak olan maaşlara yansıyacak. Yılın ilk 6 ayının tamamlanmasının ardından temmuz ayında ödenecek yeni maaşlarda belirlenen yeni tutar hesaplara geçecek.

Geçtiğimiz günlerde asgari ücret zam oranına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin “Asgari ücreti 500 dolar seviyelerine çıkaracağız” ifadelerine yer vermişti. 1 Haziran 2023 itibariyle 500 dolar seviyeleri 10 bin 400 liraya yakın bir konumda yer alıyor. En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağı göz önüne alınırsa asgari ücretin de 11 bin lira seviyelerinde olması bekleniyor. Bu da yüzde 30’a yakın bir zam anlamına geliyor. Ancak döviz kurundaki değişim bütün bu oranları yeniden belirleyecek.

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİSİ NEDİR?

Ekonomistler, Mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 0,07 artmasını bekliyor. AA anketine katılan ekonomistlerin Mayıs ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde eksi 1 ve en yüksek yüzde 2,4 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin Mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,07) göre bir önceki ay yüzde 43,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 39,62’ye ineceği hesaplanıyor.

Exit mobile version