Amazon 10 bin çalışanını işten çıkaracak

Amazon toplam elemanlarının yüzde 3'üne denk gelen 10 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.

amazon isten cikarmalar habermeydan

E-ticaret en büyük isimlerinden Amazon’un, azalan satışlar ve ekonomik gerileme korkuları sebebiyle binlerce ofis elemanını işten çıkaracağı söyleniyor.

Amerikan basını, işten çıkarmaların yaklaşık 10.000 kişiye etkiedeceğini söylüyor.

Bu sayı, şirket elemanlarının yaklaşık yüzde 3’üne denk geliyor. E-ticaret devinin, geneli saatlik ücret alan 1,5 milyonluk küresel iş gücünün ise yüzde 1’inü oluşturuyor.

İşten çıkarmaların kişisel asistan Alexa, perakende satış ve insan kaynakları gibi bölümlere vurması bekleniyor.

Şirket, pandemi döneminde aşırı işe alım gerçekleştirmesi sebebiyle işe alımları durdurmuştu.

Ek olarak, kişisel teslimat robotu gibi projelerin iptaline karar vererek şirketin kimi bölümlerini kapatmak için adımlar attı.

Geçtiğimiz hafta Amazon, ticari operasyonlarının yıllık değerlendirmesinde, masrafları azaltmanın gündemde olacağını belirtti.

Amazon sonrasında yaptığı bildiride, “Bu yılki incelemenin bir parçası olarak, elbette mevcut makro ortamı dikkate alıyoruz ve maliyetleri optimize etme fırsatlarını değerlendiriyoruz” dedi.

Şirket, pandemi sürecinde işlerindeki büyük artışın üzerine satışlarda yavaşlama ile karşı karşıya geldi.

Genel gelir, son çeyrekte %15 artmasına rağmen, yavaşlama, kârlarını uzun süredir destekleyen bulut bilişim hizmetleri Amazon Web Services dahil olmak üzere diğer alanlara genişleyince, şirket genel gidişat konusunda kontrollü davranmayı seçti.

CEO’luk görevinden ayrılan ancak yönetim kurulu başkanlığını sürdüren kurucu Jeff Bezos, sosyal medya paylaşımında “gemiyi fırtınaya hazırlamanın” zamanının geldiğini iletti.

Şirketin çalışanlarını işten çıkarmaya başlaması durumunda, ekonomide bir gerileme olması hakkında uyarıda bulunarak işten çıkarmaları açıklayan bir dizi başka teknoloji şirketine katılmış olacak. Bu listede, Meta da var.

Genellikle ABD merkezli teknoloji şirketleri, bu tür duyuruları takip eden Challenger, Gray & Christmas tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu yıl şu ana dek 28.000’den fazla elemanı işten çıkardı. Bu rakam, bir önceki seneden iki kat fazla.

 

Exit mobile version