Alt Segment Araçlarda ÖTV Matrahı Güncellendi!

Resmi Gazete'nin bugün yayımlanan sayısında, ÖTV matrah bedelinin alt segment araçlar için düşürüldüğü açıklandı.

otomobil 1

Bugün yayımlanan Resmi Gazete’yle birlikte yürürlüğe giren yeni bir düzenleme; otomobil almak isteyenlerin yüzünün gülmesini sağladı. 6417 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖTV matrahının güncellendiğini açıklayan düzenlemede, bir süredir Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da gündeminde yer alan matrah güncelleme kararı resmiyete dökülmüş oldu. Alınan bu kararla birlikte, ÖTV baremlerinin yüzde 40 oranında arttığı ve birçok sıfır aracın da indirimli fiyatlardan alınabileceği kesinleşti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 1 Aralık’ta yürürlüğe sokmayı planladığı bu kararın; piyasada oluşan tepkiler nedeniyle erkene çekildiği öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Kararı olarak doğrudan Resmi Gazete’de konumlanan düzenleme; gazetenin yayım tarihiyle aynı anda uygulanma sürecine alındı. Bu sayede de yılın son günlerinde sıfır araç alımlarının artırılması ve otomobil satıcılarının stok eritmesi sağlanacak. Matrah güncelleme sürecinin 2023 yılının ilk yarısı tamamlanmadan bir kez daha yapılması hedefleniyor.

2002 yılından bu yana alınan ÖTV; araç ve elektronik cihaz alımındaki en önemli kalemlerden biri konumunda. Birçok üründen yalnızca bir kez alınmasıyla bilinen Özel Tüketim Vergisi; KDV’ye olan etkisiyle de alıcı ve satıcıların piyasa içerisindeki faaliyetlerinde sıkıntılar yaratabilmekte. Bu sebeple de ticaret içerisinde olan sektör paydaşlarının birçok kez hükûmet cephesinden ÖTV güncellemesi istediği görülür. Son dönemdeki araç fiyatlarının artışı ve matrah bedellerinin uzun süredir sabit kalması da; sektör bileşenlerinin tepki gösterdiği durumlardandı. Resmi Gazete’de yer alan bu kararla birlikte, otomobillerden alınan vergilerin sınıflandırıldığı matrah bedelleri yüzde 40 oranında artırıldı.

Sıfır Otomobillerde Vergi Fırsatı Bugün Başladı!

Sıfır otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi’nde yapılan değişiklik; bugün itibarıyla galeriden araç almak isteyen şoförlerin bütçesine olumlu etki yaptı. Özel Tüketim Vergisi Kanunu m.12/2-c’ye göre vergi matrahını üç katına kadar çıkarma yetkisi bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; bugün yayımlanan Resmi Gazete üzerinden belirtilen düzenlemede bu yetkisini kullandı. Bu sayede “alt segment” olarak bilinen, motor silindir hacmi düşük araçlarda vergi güncellemesi yapılmış oldu.

Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen araçlarda matrah bedeli, 120 bin TL’den 184 bin TL’ye yükseltildi. Vergi hariç satış bedeli 184 bin TL seviyesinin altında kalan araçlar, yüzde 45 ÖTV ödemesine tâbi tutulacak. 184 bin – 220 bin TL aralığındakiler yüzde 50, 220 bin – 250 bin TL arasındakiler yüzde 60, 250 bin – 280 bin TL arasındakiler yüzde 70, 280 bin TL’nin üzerindeki araçlar ise yüzde 80 ÖTV ödemesiyle satışa çıkarılacak.

Elektrikli araçlarda da benzer bir güncellemenin yer aldığı düzenleme içerisinde; 50 kW elektrik motor gücüne ve 1800 cm³ motor silindir hacmine ulaşan araçların ÖTV matrahları değiştirildi. Elektrikli araçların ÖTV matrahı, yüzde 66-75 arasında bir güncellemeyle yayımlandı.

Alt segment olarak değerlendirilen birçok aracın; ÖTV düzenlemesiyle birlikte, fiyatlarında yüzde 16-18 aralığında indirim yapılması bekleniyor. KDV’nin de ÖTV’li tutar üzerinden belirlenmesi sebebiyle; indirim seviyesinin yüzde 12-13 bandından, 16-18 bandına geldiği görüldü. Birçok araç firmasının web sitesinde, yeni ÖTV düzenlemesine göre olan fiyatlar kullanıma alındı.

Exit mobile version