6 Milyon Kişinin İcralık Borçlarını Devlet Üstlenecek!

İcra ve borç problemiyle boğuşan vatandaşların sorununa Maliye Bakanlığı'ndan çözüm geldi!

borc1

2022 yılının tamamında etkili olan ekonomik kriz ortamı, hükûmet yetkililerinin de harekete geçmesine neden oldu. Bir süredir kamuoyundan icralık dosyalar ve borçlar hakkında baskı gören yetkililer; yeni düzenlemelerle birlikte vatandaşların problemlerini çözmeye çalışacak. Dün itibarıyla açıklanan ekonomik düzenlemede, Bakan Nureddin Nebati ve ekibinin borç tahsilleri üzerine çalıştığı bir plan paylaşıldı. Kısa bir süre içerisinde meclisten geçmesi beklenen planda; 6 milyon kişinin icralık seviyeye gelen ve düşük miktarda olan borçlarının affı yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin paylaştığı bilgiler doğrultusunda; bu borçların ağırlıklı olarak temel ihtiyaçlar üzerine olmasına dikkat edileceği öğrenildi. Elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi hanelerin en çok kullanım sağladığı araçların ödenemeyen borçları; devlet tarafından üstlenilecek ve vatandaşların yaşadığı problemlerin bir kısmına çözüm sağlanmış olacak. 2 bin lira seviyesinin altında olan ve icraya aktarılan borçların kapatılacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanlığı; bu gibi borçların vatandaşın üzerinde yük olmaması amacıyla bu tasarıyı planladıklarını açıkladı.

Yakın dönemde kamuoyundan ve muhalefetten de bu konuda tepkiler alan Nureddin Nebati; özellikle de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Borçlarınızı ödemeyin.” çıkışıyla da hedefteki isim olmuştu. Bu eleştirilerden kısa bir süre sonra yeni düzenlemeyle kamuoyunun karşısına çıkan Nebati; önemli bir kısmı borçlarla mücadele eden vatandaşlara müjdeli bir haber vermiş oldu. İcra yükünün 30 milyar lira civarında hafifletileceğini söyleyen Nebati; alt gelir düzeyindeki vatandaşların zarar görmemesi amacıyla bu hamleyi yaptıklarını belirtti.

6 Milyon Kişi Borçtan Kurtulacak!

Nureddin Nebati’nin yaptığı açıklamayla birlikte, temel ihtiyaçlara dair oluşan borçların ödemesi için yapılan düzenleme meclise sunulacak. Kısa bir sürede meclisten geçmesi beklenen bu düzenlemeyle birlikte; toplamda 6 milyon vatandaşın borçlarında af süreci işleyecek. Birçoğu özelleştirilmiş olan telefon, elektrik ve doğalgaz dağıtım kurumları; bu süreçte vergi affı sayesinde ettikleri zararı yerlerine koyabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın getireceği düzenlemeyle birlikte; kuruma ait borçların devlet tarafından affedilmesinin kaynağı da bu şekilde oluşturulacak.

Kamu kuruluşlarına olan borçlarda bu uygulama yerine doğrudan af yöntemi işletilecek. Ancak özel kuruluşlardaki zorunluluklar ve hazineye yük getirmeme önceliği; vergiden düşme yöntemiyle af sistemini beraberinde getirdi. Vatandaş borcunun kamu maliyesine yansımadan ödenmesini sağlayan bu pakette; hem bakanlık hem de kurumlar için önemli bir kazanım fırsatı oluşmakta.

Yapılacak düzenlemenin bir diğer ayağı ise varlık yönetim şirketleri oldu. Borçların kurumlar tarafından devredildiği bu firmalar, vatandaşların hacze giden yolunu daha da kısaltmakta. Bu konuda da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemenin etkisi görülecek. 2500 ₺’ye kadar olan borçların affedilmesi için bu firmaları da düzenleme içine alan bakanlık; vergi affı yöntemini varlık yönetim şirketlerine de uygulamak durumunda.

Küresel ekonomik kriz ve salgının etkisiyle oluşan sorunları çözmeye odaklandıklarını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; vatandaşın borç problemlerini az da olsa çözebilmek için bu paketi geliştirdiklerini ve önemli bir rahatlama sağlayacaklarını belirtti. Bu düzenleme paketinin Eylül ayının ilk günlerinde yürürlüğe girmesini umduklarını söyleyen Nebati; kamu maliyesine yük getirmeden borç tasfiyesi yaparak önemli bir fırsat yakaladıklarının da altını çizdi.

Exit mobile version