6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu’nun Yıl Dönümünde Ulaşım Ücretsiz

İstanbul'un Kurtuluşu'nun 102. yılı 6 Ekim Pazartesi günü toplu taşıma ücretsiz.

Istanbulun Kurtulusu habermeydan

6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu’nun Yıl Dönümünde Ulaşım Ücretsiz.

İstanbul’un düşman işgalinden kurtulduğu 6 Ekim her sene Megakentte büyük bir coşku ile kutlanıyor. Kutlamalara katılacak olan veya o gün toplu taşıma kullanacak olan İstanbullular, özellikle İETT, metro, metrobüs, otobüs ve Marmaray gibi ulaşım araçlarında uygulanacak tarifeyi merak ediyor.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel’den (İETT) konuya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde:

6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu nedeniyle toplu ulaşım ücretsiz olacaktır. Kişiselleştirilmiş İstanbulkart’ınız ile 6 Ekim 2025 Pazartesi günü ücretsiz seyahat edebilirsiniz.

Adalar hatları, Beyoğlu-Taksim Nostaljik Tramvayı, Karaköy-Beyoğlu Tünel, SG-1 Sabiha Gökçen Havalimanı-Kadıköy, SG-2 Sabiha Gökçen Havalimanı-Taksim, 139 Üsküdar-Şile ve 139A Üsküdar-Şile/Ağva VIP hatlarında ücretsiz uygulama geçerli değildir.

6 EKİM’DE NE OLDU?

Osmanlı Devleti’nin de içinde bulunduğu İttifak Devletleri’nin yenilgiyi kabul edip Birinci Dünya Savaşı’ndan çekilmesiyle İstanbul’un işgali başladı. Bu fırsatla İtilaf Devletleri donanmaları, 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan güç alarak 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa önlerine demirledi.

Fiilen gerçekleşen işgal, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nın fitili ateşlenince ve ardından İtilaf Devletleri’nin harekete geçmesiyle 16 Mart 1920’de resmi işgal haline geldi.

Mustafa Kemal Paşa, Adana treninden inip Haydarpaşa rıhtımına ayak bastığında, düşman gemilerinin zafer bayramlarının dalgalandığı ve azınlıkların çığlıklarını duyunca “Geldikleri gibi giderler!” dedi.

İstanbul işgal altındayken, Kurtuluş Savaşı devam ediyordu. Türk Ordusu’nun İzmir’e girmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu, İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. Bunun üzerine müttefik kuvvetlerde bulunan Fransız ve İtalyan birlikleri geri çekildi. Çanakkale’de bulunan İngiliz birlikleri General Harington’un emriyle savunma pozisyonu aldı.

İngiltere, Ankara Hükümeti ile anlaşma yolları aramaya başladı. Ankara Hükumeti, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetimini istedi. İngiltere Başbakanı Lloyd George istekleri geri çevirirken, Türk birlikleri de Çanakkale Boğazı’na doğru ilerlemeye başladı.

İzmir’in kurtuluşundan sonra Damat Ferit Paşa, 21 Eylül 1922’de ülkeden kaçtı. Refet Paşa, 19 Ekim’de TBMM Muhafız Grubu’ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal Vapuru ile Mudanya’dan ayrılıp İstanbul’a geldi. Ardından “İstanbul Komutanı” sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul’a girdi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa’nın İstanbul’a gelmesine rağmen işgal sonlanmadı. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri barış antlaşması imzalanmasından hemen sonra İstanbul’u boşaltacaktı.

24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra, 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul’dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği, 4 Ekim 1923’te Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu ise 6 Ekim 1923’te İstanbul’a girdi ve 4 yıl 10 ay 23 gün süren işgal resmen sonlandı.

Exit mobile version