2022’nin En Büyük Çay İhracatı Belçika’ya Yapıldı!

2022 yılında Türkiye'den ihraç edilen çayın en büyük pasta payı Belçika'ya ait.

cay ihracat 1

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), 2022 yılının ihracat raporlarını kamuoyuyla paylaştı. Ocak – Eylül ayları arasında 106 ülke, özerk bölge ve serbest bölgeye çay ihracatı yapıldığı; bu raporun sağladığı bilgilerle ortaya çıktı. Yapılan ihracatın sonucunda, toplamda 16 milyon 595 bin 194 dolar gelir elde edildi. Türkiye’de çayın başlıca firması ve aynı zamanda devlet kurumu olan Çaykur; bu değerlendirmenin dışında kaldı. Özel firmalar kapsamında yapılan bu araştırma, çay ihracatının gün geçtikçe çok daha fazla arttığını da gösterdi.

9 aylık çay ihracatından 16.5 milyon dolar gelir elde eden Türk çay üreticileri; toplamda 4870 ton gönderdikleri çay ile bu geliri kazandı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 3426 ton çay ihraç eden ihracatçılar, yine aynı dönemde 13 milyon 212 bin 948 dolar kazanmıştı. İhraç edilen mal oranının yüzde 42 artış gösterdiği tespit edilirken, elde edilen gelirin ise yüzde 26 arttığı görüldü. Gelir artışının ürün miktarından daha az artmasının sebebi olarak; doların yükselişi, artan masraflar ve yoğun satışlara bağlı olarak yapılan indirimler gibi önemli unsurlar gösteriliyor.

Türkiye’nin ihracat konusunda en büyük gelir kalemlerinden biri olan çayın; ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine gönderildiği görüldü. 16.5 milyonluk gelirin 3 milyon 921 bin dolarını kapsayan Belçika; ihracat yapılan ülkelerde ilk sırayı aldı. 1088 ton Türk çayı satın alan Belçika’yı; 2.23 milyon dolarlık alımla Birleşik Krallık ve 1.86 milyon dolarlık alımla Almanya takip etti. Türk nüfusun yoğun olduğu ve Türk kültürünün benimsendiği ülkeler arasında görülen ilk üç sıra; Avrupa çevresindeki en önemli ekonomiler arasında yer almaları sebebiyle de Türk üreticisini sevindirmekte. Bu yılki listeye ilk defa giren ülkeler ise Estonya, Mayotte ve Bolivya oldu.

DKİB Başkanı: Avrupa Türk Çayını Seviyor!

Türkiye’den Dünya’ya ihraç edilen çayın yüzde 36’lık kısmının Rize’de üretildiği tespit edildi. 31 ülkeye ihracat yapan Rizeli üreticiler, 2376 ton çayı yurt dışına gönderme başarısını gösterdi. Satılan çaylardan da 5 milyon 976 bin dolar kazanan üreticiler, ülkedeki pasta payının en büyüğünü elde etti. Rize’den çay alan ülkeler içerisinde ilk üç sırayı Belçika, ABD ve Ukrayna aldı. Rize çayının ihracat oranının yükselişe geçmesi, üretici ve bölge halkını da sevindirdi. Çay üretimini mütemadiyen sürdüren Rize halkı, talebin artmasıyla birlikte üretim süreçlerini de yoğunlaştırmayı hedefliyor.

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan; açıkladıkları verilerden yola çıkarak, Türk çayının Dünya’da elde ettiği bilinirlikten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Avrupa’dan gelen ihracat talebinin kendilerine de pozitif etki yaptığını belirten Gürdoğan; inovatif ürünler üreterek çay ihracatını çok daha iyi noktalara taşıyabilmek istediklerini dile getirdi. Özel sektör firmalarının yeni ürünler geliştirmesi için teşvik sürecinin de başlatılacağını aktaran DKİB Başkan Yardımcısı; bu sayede çayın Türkiye dışındaki pazar payını katbekat arttıracaklarını açıkladı. Avrupa ülkelerinin Türk çayını çok sevdiğini gözlemlediklerini de ifade eden Ahmet Hamdi Gürdoğan; bu başarının gelmesinde Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının da büyük bir payı olduğunun altını çizdi.

Exit mobile version