20 Milyon Kişi Kredi Kartı Borcunu Ödeyemiyor!

Tüketici Birliği Federasyonu, ülkedeki 20 milyon insanın kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini söyledi.

kart01

Tüketici Birliği Federasyonu, “Cüzdanımızda Ne Var?” isimli raporuyla kredi kartı mağduriyetinin ulaştığı boyutu gösterdi. Yapılan araştırmada kredi kartı kullanıcılarının yüzde 33’ünün, hesap özeti olarak çıkarılan aylık borcun tamamını ödeyemediği açıklandı. Asgari tutarı ödeyerek borcu erteleyenler kredi kartı kullanıcısı sayısının 20 milyon aştığı belirtilen raporda; bu rakamın son üç ayda önemli bir artış gösterdiğine de yer verildi. Tüketicilerin ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreç geçirdiğini gösteren raporun; kredi kartı limitleriyle alakalı tespitleri de dikkat çekti. 36 milyon kişinin ay bitmeden kart limitini doldurduğunu gösteren Tüketici Birliği Federasyonu raporu; tüketicilerin yaşadığı ekonomik sorunları ispatlar nitelikte.

Temmuz ayına dair yapılan “Cüzdanımızda Ne Var?” raporundan çıkan sonuçları değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz; raporun ekonominin vatandaş nezdindeki yansımasını özetlediğini söyledi. 36 milyon insanın limit problemi yaşamasının önemli bir barem olduğunu belirten Deniz; semt pazarlarında dahi kredi kartı kullanımının yaygınlaştığını ve insanların borçluluk oranının katlanarak arttığını açıkladı. Ayrıca kredi kartı harcamalarının ağırlıklı olarak temel gıdaya yöneldiğini de dile getiren Deniz; yakın zamanda bu durumun vatandaşı daha da zorlayacağını tespit ettiklerini aktardı.

Kredi kartı borçluları için acil eylem çağrısında bulunan Mehmet Bülent Deniz; devlet kademesinde bir müdahale yapılmaması durumunda daha zorlu günlerle karşılaşmanın işten bile olmadığını belirtti. Vatandaşların yaşamını sürdürmek için kart mağduriyetine girmek durumunda kaldığını söyleyen Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı; kredi kartı nedeniyle yasal takipte olan insan sayısının 750 bini bulduğunu açıkladı. Geçim dertleri nedeniyle insanların son dönemde daha da zorlu bir süreç geçirdiğine vurgu yapan Deniz; hükûmet cephesinden bu konuda bir yaptırım geleceğine inandığını söyledi.

Mehmet Bülent Deniz’e göre; pandemi döneminde uygulanan ve kredi kartı kullanıcılarına nefes aldıran yasal takip süresi genişletilmesi uygulamasının yeniden gündeme alınması gerekmekte. Yasal takip süresinin 90 günden 180 güne çıkarılması sayesinde pek çok kişinin borçlarını kolayca yapılandırabildiğini söyleyen Deniz; bu dönemde de yapılandırma için bu maddenin geri gelmesinin şart olduğunu belirtti. Hesap özetinin asgari tutarını ödeyebilenler için bu yapılandırma şartının rahatlama sağlayacağını aktaran Deniz; kredi kartı probleminin bankalarda kriz oluşturmaması için de bu uygulamanın gerekli olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz hafta yapılan Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında da bu konunun gündeme geleceği konuşulmaktaydı. Ancak toplantı sonrasında yapılan açıklamalarda, kredi kartı mağdurlarına dair hiçbir açıklama yapılmadı. Konu hakkında Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıkları da bilgilendirdiklerini söyleyen Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı; tüketicilerin gündeminin merkezinde yer alan bu konunun es geçilmeyeceğine inandıklarını belirtti. Bu konunun Ağustos ayı raporlarına da yansımasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Mehmet Bülent Deniz; vatandaşların geçim derdinin son birkaç aylık dönemde yoğun bir şekilde daha da arttığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu dile getirdi.

Ocak 2022’de Bankalararası Kart Merkezi’nin yaptığı tespitlerde, kartla ödemenin yüzde 76 oranında arttığı tespit edilmişti. Aynı raporda yer alan bir diğer maddede; ülke çapında 85.4 milyon kredi kartı, 150.8 milyon banka kartı ve 58.4 milyon adet ön ödemeli kart kullanıldığı bilgisine de yer verilmişti. Kart sayısının Temmuz ayında da büyük bir yükselişe geçmediği tahmin edilirken, 181 milyar lirayı bulan ödeme hacminin en az ikiye katlandığı varsayılıyor.

Exit mobile version