11 ilde fatura borçları Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra silindi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, 6 Şubat tarihindeki depremlerden etkilenen 11 ilde, evi veya işyeri yıkılan, acil yıkılacak durumda olan, ağır ve orta hasarlı hale gelen abonelerin elektrik faturası ve doğal gaz faturası borçları silindi.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 6/2/2023 tarihine kadar tahakkuk etmiş ancak tahsil edilememiş tüketim tutarları, 6/2/2023 tarihinden önceki döneme ait tüketimler için tahakkuk edecek tüketim tutarları ve ödenmemiş fatura tutarları ile bunların ferileri, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin özelleştirilmesi öncesindeki dönemden kalan ve özelleştirme işlemleri sırasında devredilen elektrik tüketim tutarlarının terkinini içerir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan Tebliğ, yasal olmayan yollarla tüketilen elektrik ve doğal gaz tüketimlerini kapsamamaktadır. Kamu tüzel kişiliğine sahip aboneler ve genel aydınlatma aboneleri ise bu Tebliğin kapsamı dışındadır.
6 Şubat tarihi öncesine ait faturalar, ilgili kişiler tarafından ödenmişse silinmeyecek ve bu faturalar için hak talebinde bulunulamayacaktır. Ancak, bu tür ödemeler önceden şirketler tarafından ilgili kişilere iade edilmişse, söz konusu faturalar terkin edilmiş olarak kabul edilecektir. Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce ödenen faturalar için terkin talebinde bulunulamaz ve talepler işleme alınmaz.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) gerektiğinde, şirketler tarafından terkin edilmesi talep edilen faturalardaki tüketim miktarı ve bedellerinin doğruluğunu ve bu Tebliğ kapsamındaki uygulamalardan yararlanmak üzere düzenlenen belgelerin veya verilen bilgilerin yanlış, eksik veya yanıltıcı olup olmadığını kontrol etmek ve denetlemek için ilgili şirketler üzerinde gerekli kontrolleri yapabilir.
Yapılan kontroller ve denetimler sonucunda, şirketlere fazla veya haksız ödeme yapıldığı tespit edilirse, fazla veya haksız ödenen tutar, ödenmesi gereken asıl tutar ve hatanın neden kaynaklandığı EPDK tarafından Bakanlığa bildirilir.
Bildirilen fazla veya haksız ödeme tutarı, ödemenin yapıldığı tarih ile geri alındığı tarih arasında geçen süreye, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan tutar da dahil edilerek, ilgili şirketlerden 30 gün içerisinde geri alınır. Eğer bu süre içerisinde geri ödeme gerçekleştirilmezse, alacak ilgili şirketin mükellefi olduğu vergi dairesine bildirilir ve vergi dairesi tarafından takip ve tahsilat işlemleri gerçekleştirilir.