Zelenski: AB Müzakerelerine Bu Yıl Başlayabiliriz!

AB Dönem Başkanı ve İsveç Başbakanı Kristersson'la görüşen Volodimir Zelenski, müzakere sürecine başlamaya hazır olduklarını söyledi.

zelenski 1

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u Kiev’de ağırladı. Bu yıl itibarıyla aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı da olan İsveç’in başbakanı Kristersson’la yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapan Zelenski; Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılma ihtimali hakkında açıklamalarda bulundu. Ülkesinin AB’ye katılmaya hazır olduğunu açıklayan Zelenski; bu yıl itibarıyla görüşmelerin başlamasının önünde hiçbir engel olmadığını ve bundan sonrada olmayacağını belirtti.

AB Dönem Başkanı İsveç’le kurdukları temasın son derece olumlu ilerlediğini söyleyen Volodimir Zelenski; ülkelerinin geleceği adına AB’ye katılmayı elzem gördüklerini ifade etti. Müzakerelerin başlaması için istenen gereklilikleri sağlama konusunda birtakım adımlar attıklarını da aktaran Ukrayna Devlet Başkanı; tüm gerekliliklerin sağlanmasıyla birlikte bu yıl itibarıyla resmi temasların sıklaşabileceğini söyledi. AB’ye katılabilmek adına tüm şartları yerine getirmeye hazır olduklarını açıklayan Zelenski; bu isteği engelleyecek hiçbir güç olmadığını da açıkça dile getirdi.

Zelenski: “Rusya Güçleri Büyük Kayıplar Verdi!”

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’la yaptığı görüşme sonrasında soruları yanıtlayan Başkan Zelenski; ülkesinin bir yıldır Rusya’ya karşı verdiği mücadelede kat ettiği mesafeden de bahsetti. Ukrayna – Rusya Savaşı hakkında sorulan sorular sonrasında gazetecileri bilgilendiren Zelenski; Bahmut ve Vugladar bölgesinde zorlu bir mücadele içerisinde olduklarını belirtti. Bu bölgelerde zor bir durum içerisinde olmalarına rağmen mücadelenin sürdüğünü dile getiren Zelenski; Rus güçlerinin de önemli oranda kayıplar verdiğini ileri sürdü.

Biden İle Temaslarımız Sürüyor!

Basın toplantısında sorulan sorular arasında, Ukrayna ve ABD arasındaki ilişkiler de yer aldı. ABD’yle olan temasların nasıl ilerlediğini soran gazetecilere yanıt veren Volodimir Zelenski; Başkan Joe Biden ile belirli aralıklarla diyalog kurduklarını belirtti. Kendisini Ukrayna’ya davet ettiklerini ve fırsat bulduğu zamanda başkent Kiev’i ziyaret edeceğini söyleyen Zelenski; Biden’ı gelmesinin kendileri için önemli bir destek sinyali olacağının da altını çizdi.

Günümüz dünyasında birçok farklı iletişim kanalı olması sayesinde, Biden’la olan temasların daha da sıklaştığını açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı; ilerleyen dönemde temaslarının daha da artacağını beyan etti.

Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılması isteği, geçtiğimiz yıl başlayan Ukrayna – Rusya savaşı sonrasında bizzat AB tarafından önerilmişti. Ukrayna’nın da sıcak baktığı bu istek; bu yıl başlaması muhtemel görülen müzakereler ile birlikte somut bir birlikteliğe dönüşebilir.

Exit mobile version