Yemen’deki Ramazan yardımı dağıtımında izdiham: 78 kişi yaşamını yitirdi

Yemen'in başkenti Sanaa'da bir okulda Ramazan yardımı dağıtımı sırasında yaşanan izdiham sonucu en az 78 kişi hayatını kaybetti.

yemende ramazan izdihami habermeydan

Yemen’deki Ramazan yardımı dağıtımında izdiham yaşandı.

Yemen, iç savaş, ekonomik kriz, açlık, doğal afetler ve yabancı müdahaleler gibi bir dizi zorlukla mücadele ediyor. Gıda ve besin maddelerine ulaşmakta zorlanan halk, Ramazan yardımı dağıtımında meydana gelen izdiham nedeniyle büyük bir trajedi yaşadı.

BBC Türkçe’nin aktardığı bilgilere göre, kentin Bab-al-Yemen bölgesinde gerçekleşen izdihama ilişkin paylaşılan videolarda, kaotik anlar görülebiliyor. Yaklaşık 175 TL değerindeki Ramazan yardımı için yüzlerce kişi okula akın etmişti. İçişleri Bakanlığı, yardım dağıtımından sorumlu kişilerin gözaltına alındığını ve olayla ilgili bir soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bir sağlık yetkilisi, çok sayıda kişinin yaralandığını ve 13 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğunu açıkladı.

Bir AP ajansı muhabiriyle görüşen bir görgü tanığı, yardım dağıtımı için okulda toplanan kalabalığın artması üzerine Husi savaşçıların kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığını ve bu sırada bir mermi elektrik tellerine isabet ederek patlama yaşandığını aktardı. Patlamadan sonra ortaya çıkan panik nedeniyle izdiham yaşandığı belirtildi.

Yemen’de 2015 yılından bu yana isyancı Husilerin kontrolünde olan başkent Sanaa, ülkedeki iç savaşın merkezinde bulunuyor. Bu iç savaş, 150 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olurken, ülkenin nüfusunun yaklaşık dörtte üçüne denk gelen yaklaşık 23 milyon kişi gıda yardımına muhtaç durumda kaldı.

Yemen, 2019 yılında Dünya Bankası tarafından “dünyanın en yoksul ülkelerinden biri” olarak kabul edildi. Ülkede yaklaşık 30 milyon kişi yaşıyor ve nüfusun yarısı yoksulluk sınırının altında. Ayrıca, Yemen’deki çocukların yaklaşık yüzde 50’si yetersiz besleniyor ve çocuk ölüm oranları son derece yüksek seviyelerde.

Yemen’deki ekonomik kriz, iç savaş ve siyasi istikrarsızlık gibi zorlu koşullar, ülkenin yoksulluk seviyesini daha da artırdı. Altyapı ve ekonomi büyük ölçüde zarar gördüğünden, insanlar işsiz kaldı, temel ihtiyaçları karşılamak zorlaştı, gıda kıtlığı gibi sorunlarla karşı karşıya kaldılar.

Uluslararası yardım kuruluşları Yemen’deki insani krizi hafifletmek için çaba gösterse de, savaşın devam etmesi ve dış müdahalelerin sürmesi durumun daha da kötüleşmesine neden oluyor. Bu zorlu koşulların etkisiyle, yaklaşık 30 milyonluk nüfusun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve çocuk ölüm oranları çok yüksek seviyelerde seyrediyor. Yemen, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olarak kabul edilmeye devam ediyor.

Exit mobile version