UNICEF’in raporu paylaştı: Dünya çapında 230 milyon kadın ve kız çocuğu sünnet edildi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünya genelinde 230 milyon kız çocuğu ve kadının, genital mutilasyon (kadın sünneti) pratiğine maruz kaldığını duyurdu.

kadin sunnet habermeydan

Dünya çapında 230 milyon kadın ve kız çocuğu sünnet edildi.

UNICEF’in raporuna göre, son küresel tahminlere göre, 2016’da açıklanan verilere kıyasla kadın sünneti vakalarında yüzde 15’lik bir artış yaşandığı ortaya çıktı. Bu, son sekiz yılda 30 milyonun üzerinde bir artış anlamına gelmektedir.

Araştırmanın başyazarı Claudia Coppa, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayınlanan raporun lansmanında yaptığı açıklamada, “Bu gerçekten kötü bir haber. Çok büyük bir rakam, daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir rakam” şeklinde konuştu. Kadın sünneti, ‘genital sakatlanma’ olarak da adlandırılır ve bu uygulamada klitoris, iç dudaklar ve vajinal açıklık daraltılması gibi işlemler gerçekleştirilir. Genellikle geri kalmış veya aşırı geleneksel bölgelerde uygulanan bu yöntem, cinselliğin kontrol altına alınması amacını taşır.

Kadın sünneti ölümcül kanamaya veya enfeksiyonlara yol açabilir ve doğurganlık sorunları, doğum komplikasyonları, ölü doğum ve ağrılı cinsel ilişki gibi uzun vadeli sonuçlara neden olabilir.

Genital sakatlama genellikle anestezi olmadan yapılan profesyonel olmayan bir dizi işlemi içerir, bu da aşırı fiziksel ve psikolojik acılara, sürekli kanamaya, HIV, kısırlık ve ölüm gibi sonuçlara neden olabilir. Araştırmaya göre, bu uygulama yaygın olarak görüldüğü 31 ülkede 144 milyondan fazla kadını etkilemektedir.

Afrika’da bu uygulamadan etkilenen kadın sayısı 144 milyondan fazla olup, bölgeyi sırasıyla 80 milyonla Asya ve altı milyonla Orta Doğu takip etmektedir. Rapor, bazı bölgelerdeki nüfus artışının etkisiyle rakamların arttığını belirtirken, aynı zamanda kadın sünneti konusunda kaydedilen ilerlemelere de dikkat çekiyor.

Örneğin, Sierra Leone’de 15-19 yaş arası kızların kadın sünnetine maruz kalma oranı son 30 yılda yüzde 95’ten yüzde 61’e düşmüştür. Etiyopya, Burkina Faso ve Kenya gibi ülkelerde de ciddi düşüşler yaşandığı raporda ifade edilmektedir.

Ancak, Somali’de kadınların yüzde 99’u, Gine’de yüzde 95’i, Cibuti’de yüzde 90’u ve Mali’de yüzde 89’u hala genital mutilasyona maruz kalmaktadır. “Kadınlarda Genital Mutilasyon (KGM): Küresel Sorun” başlıklı rapor, “türü veya sonuçları ne olursa olsun, kadın sünneti evrensel insan hakları ilkelerinin ihlalidir” ifadelerine yer vermektedir.

 

Exit mobile version