UNICEF açıkladı: Gazze’de önlenebilir çocuk ölümlerinde patlama bekleniyor

UNICEF temsilcisi Ted Chaiban, Gazze Şeridi'nde "önlenemez çocuk ölümlerinde bir patlamaya şahit olunabileceğini" belirtti. Chaiban, "Bu durum, zaten dayanılmaz seviyede olan Gazze'deki çocuk ölümlerini daha da artırabilir" şeklinde uyarıda bulundu.

cocuk olumleri habermeydan

UNICEF, “Gazze’de önlenebilir çocuk ölümlerinde patlama bekleniyor.” açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi’nde giderek kötüleşen gıda krizi nedeniyle çocuk ölümlerinde artış yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. UNICEF’in liderliğindeki Küresel Beslenme Kümesi (GNC) tarafından hazırlanan bir rapor, Gazze’deki 5 yaş altı çocukların yüzde 90’ından fazlasının günlük ihtiyaçlarını sadece iki veya daha az gıda grubuyla karşıladığını ortaya koydu. Bu durumun “ciddi gıda yoksulluğu” olarak tanımlandığı belirtildi.

Raporda, benzer şekilde bulaşıcı hastalıkların etkilediği çocukların yüzde 70’inin son iki hafta içinde ishal olduğuna dikkat çekildi. Gazze’nin en güneyinde bulunan Refah kentinde akut yetersiz beslenme oranının yüzde 5 olduğu, ancak İsrail ordusunun bombardıman ve abluka altında tuttuğu kuzey Gazze’de bu oranın yüzde 15’e çıktığı belirtildi. Rapora göre, savaştan önce Gazze genelinde bu oran yüzde 1’in altındaydı.

UNICEF yetkilisi Ted Chaiban, yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi, önlenebilir çocuk ölümlerinde patlamaya hazırlanıyor. Bu durum, zaten dayanılmaz düzeyde olan çocuk ölümlerini daha da artırabilir” şeklinde uyarıda bulundu. Aralık ayında Gazze’de yaşayan 2,3 milyon Filistinlinin tamamının gıda krizi içinde olduğu ve nüfusun dörtte birinin açlıkla karşı karşıya olduğu AP haber ajansı tarafından bildirilmişti.

GNC raporuna göre, Gazze Şeridi’ne insani yardım akışı ciddi şekilde kısıtlanmış durumda. Analizler, Gazze’nin genelinde, hem kısa hem de uzun vadede “korkunç” bir beslenme durumu yaşanacağını işaret ediyor. Gazze’nin tüm bölgelerinin yetersiz beslenmeden etkileneceği öngörülüyor; ancak sınırlı insani yardım alan veya hiç yardım alamayan bölgelerin daha ağır bir durumla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Exit mobile version