Ukrayna’da bir baraj çöküşüyle buğday fiyatları yükseldi

Ukrayna'daki Rus kuvvetlerinin büyük bir baraja saldırması ve tahıl kaynaklarını tehdit eden bir selin oluşmasının açıklamasıyla birlikte buğday fiyatları yükseldi.

bugday habermeydan

Ukrayna’nın güneyinde Rus kuvvetlerinin bir barajı havaya uçurması sonucunda binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve Karadeniz’den gelen tahıl kaynaklarının tehdit altında kalmasına neden olan açıklamanın ardından buğday fiyatları yükseldi. Salı günü, buğday fiyatları yüzde 3’e varan bir artış yaşadı ve geçtiğimiz haftanın en düşük seviyesinden toparlanmaya devam etti.

Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı Mustafa Nayyem, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 80’den fazla yerleşim yerinin ve Herson şehrinin sel bölgesinde olduğunu ve bu durumun yüz binlerce can kaybına yol açabileceğini duyurdu.

Tarım danışmanlık firması SovEcon Genel Müdürü Andrey Sizov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Barajın yok edilmesi korkunç sonuçlar doğurabilir ve büyük bir fiyat artışına yol açabilir. Bu boğa piyasasının henüz başlangıcı olabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ülkede Kasım ayında başlayacak olan hasadın, geçtiğimiz seneye göre yüzde 34 daha düşük olabileceği, bu durumun ise şu ana kadar kaydedilen en yüksek hasat olduğu belirtiliyor. Ülke, bu sezon dünyanın ikinci en büyük buğday ihracatçısı konumunda bulunuyor.

Dünyanın en büyük buğday ithalatçısı olan Çin, en büyük üretim yapan Henan eyaletinde yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle hasat sonuçlarından etkilenebilir ve daha kaliteli buğday tedarik etmek için denizaşırı ülkelerden satın alma yapmak zorunda kalabilir.

Öte yandan, ABD’deki bahar buğdayı derecelendirmeleri, beklentilerin oldukça altında gerçekleşirken, Arjantin’de yaşanan kuraklık da ekim sürecini geciktiriyor.

ABD’de yaşanan kuraklık diğer tarım ürünlerine de zarar veriyor. Dünyanın en büyük mısır üreticisi olan ülkede, yeterli yağış olmaması nedeniyle son 3 yıldır görülen en ciddi bozulma yaşanıyor. Hava tahmin şirketi Maxar’a göre, kuru hava ve stres, ABD’nin Ortabatı bölgesinin güney, orta ve doğu kesimlerinde devam edecek.

Exit mobile version