Ukrayna ilk savaş suçları davasını açtı!

Rusya - Ukrayna savaşı

Ukrayna Başsavcılığı, bir Rus askerine karşı açılan ilk savaş suçları davasını duyurdu. Yapılan açıklamalara göre 21 yaşındaki Rus askeri, çalıntı bir otomobille kaçarken hırsızlığa tanık olan sivil bir Ukrayna vatandaşını katletmekle suçlanıyor.

Savaşın 78. gününde kritik gelişme!

Ortaya çıkan raporlara göre Ukrayna vatandaşı 62 yaşındaki bir sivildi. Chupakhivka köyünde yaşayan yaşlı adam, evinin yakınında bisiklet sürüyordu. Savcılar bu kişinin silahı olmadığını ve tamamen savunmasız olduğunu vurguladı.

Ukraynalı savcılara göre savaş suçları ile yargılanacak Rus askeri, 62 yaşındaki sivili vurmak için subaylarından emir alarak ateş etti. Şu anda Ukrayna’da tutsak durumda olan asker, savaş suçlarına ek olarak cinayet suçuyla da ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. Savcılık zanlının bulanık bir fotoğrafını yayınladı. Fakat askerin nasıl yakalandığını ve diğer dört Rus askerinin ne durumda olduğunu açıklamadı. İddialara göre diğer askerler yakalanamadığı için davada isimleri geçmedi.

Rusya ve Ukrayna misket bombası kullanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bir raporuna göre, Ukrayna’daki Rus kuvvetleri uluslararası alanda yasaklanmış misket bombaları da kullandı. İnsan hakları örgütü, bunun sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini ve okulların, konutların ve hastanelerin hasar gördüğünü bildirdi. Raporlara göre Ukrayna ordusu da bu tür mühimmatı en az bir kez kullandı.

2010’dan beri misket bombalarının kullanımını, stoklanmasını, ticaretini ve üretimini yasaklayan uluslararası bir anlaşma bulunuyor. Bu anlaşmaya 110 ülke imza attı. Fakat Rusya ve Ukrayna bu ülkeler arasında yer almıyor.

Exit mobile version