Uber’den Avustralya’da taksicilere ‘dev tazminat’

Avustralya'da taksi işletmecileri ve şoförlerinin Uber'e karşı açtığı toplu davada, Uber'in taksicilere 278 milyon Avustralya doları (178 milyon ABD doları) ödemeyi kabul ettiği bildirildi.

uber habermeydan

Uber’den Avustralya’da taksicilere ‘dev tazminat’…

Taksicilerin, Uber’in mevcut düzenlemelere uymaması nedeniyle gelir kaybına uğradığı iddiasıyla şirkete karşı açtığı dava, Avustralya’da büyük yankı uyandırdı. Victoria eyaletinde 2019 yılında 8 binden fazla taksi şoförü ve kiralık araç sahibi adına başlatılan bu toplu davada Uber, taksi ve kiralık araçların gereken lisans kurallarını ihlal etmekle suçlanmıştı. Özellikle Uber’in ülkede hizmet vermeye başladığı dönemlerde, lisanssız araçlarla ve izni olmayan şoförlerle çalıştığına dair ciddi iddialar ortaya atılmıştı.

Bu davanın sonucunda Uber’in tazminat ödemeyi kabul etmesi, Avustralya hukuk tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edildi. Taksicileri savunan Maurice Blackburn hukuk bürosu, bu anlaşmanın ülke tarihindeki en büyük beş anlaşmadan biri olduğunu açıkladı. Baş avukat Michael Donelly, Uber’in 5 yıldır tazminat ödememek için direndiğini ancak sonunda davanın gereği gibi sonuçlandığını belirtti.

Uber ise anlaşmanın boyutu hakkında mahkeme süreci tamamlanmadan yorum yapmanın uygun olmadığını ifade etti. Şirket, 10 yıl önce hizmete başladığında düzenlemelerin bu kadar katı olmadığını ancak şu an Avustralya’nın her eyaletinde düzenlemelere tabi olduklarını ve hükümetlerin de ulaşım çeşitliliğinin önemli bir parçası olarak gördüğünü vurguladı.

Bu süreçte, Uber’in değeri de dikkat çekiyor. ABD merkezli şirketin değeri 157 milyar doları buluyor ki, bu da onu dünyanın en değerli şirketleri arasına sokuyor.

Exit mobile version