Türkiye’den AKPM’ye Schengen Vizesi İtirazı Yapıldı!

Son dönemde Türkiye'den yapılan Schengen Vizesi başvurusunun reddedilmesi nedeniyle, Dışişleri yetkilileri konuyu AKPM'ye taşıdı!

schengen turkiye 1

Son günlerde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden vize almaya çalışan vatandaşların şikayetleri oldukça arttı. Başvurdukları kurumlardan gelen absürt isteklerin veya anlaşılmayan zorlukların sosyal medya ve CİMER aracılığıyla şikayet edilmesi; konuyu Dışişleri Bakanlığı’nın masasına getirdi. 2015 yılında Türkiye’den yapılan Schengen Vizesi başvurularının yalnızca yüzde 4’ü reddedilirken, 2021’de bu oranın yüzde 19 seviyesine geldiği tespit edildi. Gelen şikayetlerle birlikte elde edilen verileri de inceleyen bakanlık yetkilileri; bu olumsuz durumu Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmeye hazırlanıyor.

Türkiye’nin vize işlemleri süresinin uzun tutulması da bizzat Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından eleştirilmişti. Bu konu hakkında büyükelçilerle görüşmeler yaptığı bilinen Çavuşoğlu’nun; bakanlık bürokratlarıyla birlikte Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) başvuru yaparak, sorunu kalıcı bir şekilde çözmek istediği öğrenildi. Vize süreçlerinin daha kısa bir sürede tamamlanması, ret oranlarının sorgulanması, Schengen Vizesi’nin ret sebeplerinin yargıya taşınması ve Schengen bilgi sistemiyle alakalı sorular; AKPM tarafından Türkiye’nin isteğiyle tartışmaya açılacak.

Başvuruyu Dışişleri Bakanlığı adına ileten isim ise, AKPM Türk Grubu Başkanı Ziya Altunyaldız oldu. AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından kabul edilen Türkiye’nin Schengen şikayetlerini içeren rapor; geçtiğimiz günlerde AKPM’de tartışılması amacıyla genel kurulun gündem maddeleri arasına alındı. Ekim ayında yapılacak oturumda, vize süreçleri ve ret sebepleriyle alakalı tavsiye kararın çıkması hedefleniyor. Bu karmaşık sorunun çözümü için çalışmaların sürdüğünü belirten Ziya Altunyaldız; AKPM yetkililerinden istedikleri kararın çıkacağına inandığını açıkladı.

AKPM Türk Grubu Başkanı: Ülkemizin Schengen Mağduriyeti Gitgide Artıyor!

Dışişleri Bakanlığı’nın bir süredir aldığı şikayetlerin sonucunda oluşan Schengen Vizesi raporu, yurt dışına çıkışlarda mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarına çözüm olabilecek nitelikte. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan AKPM Türk Grubu Başkanı Ziya Altunyaldız; son dönemde yaşanan bu sıkıntıların kümülatif olarak günümüze geldiğini ve her yıl vize verilmeme oranının katlanarak arttığını dile getirdi. Ancak 2021’in resmi rakamlarında yüzde 19 seviyesinin kabul edilemez olduğunu açıklayan Altunyaldız; en fazla vize reddini alan ülke olma seviyesine gelinmesinin haksızlık olduğunu açıkça belirtti.

Bu süreçte vize başvurusu yapanların yalnızca turistlerin olmadığının altını çizen Ziya Altunyaldız; ticari sebeple vize isteyenlerin tüm belgelerinin hazır olması halinde dahi vize alamamasının anlaşılamaz olduğunu söyledi. Sağlık ve eğitim alanlarında dahi Schengen Vizesi retlerinin ve çok geç vize çıkması durumlarının yaşandığını aktaran AKPM Türk Grubu Başkanı; bu sürecin insani açılardan normal seviyelere gelmesini çok önemsediklerini ifade etti. Toplumun her kesimini etkileyen bir vize süreci geçirildiğini aktaran Altunyaldız; Dışişleri Bakanlığı’yla birlikte konu hakkında alınacak karara dair temaslarının sürdüğüne de sözlerinde yer verdi.

AKPM Genel Kurulu’nda konuşulması için sunulan raporda, Schengen süreçlerinin hızlandırılması ve ret yanıtlarının sorgulanabilme kapısının açılması isteği bulunuyor. Schengen Bilgi Sistemi’nde hangi pratiklerden yola çıkıldığını öğrenebilmek istediklerini belirten Türk yetkililer; bu sayede kişilerin özel hayatına dair bilgilerin kullanılıp kullanılmadığını da tespit etmeyi planlıyor. Vize retlerinde insan haklarına aykırı durumların olması halinde yargı sürecinin başlatılmasını isteyen AKPM Türk Grubu; kurula sundukları raporun tartışılmasının ardından lehte bir tavsiye raporunun yayınlanmasını hedefliyor.

Exit mobile version