Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile NATO görüşmelerini askıya aldı

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısı süresiz şekilde iptal edildi.

turkiye isvec finlandiya habermeydan

İsveç’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan gösteri ve Türk Büyükelçiliği yakınlarında Kur’an-ı Kerim yakılmasına Ankara’dan sert tepki gelmiş, Türkiye-İsveç arasındaki ilişkiler gerilmişti. Ankara’nın talebi üzerine Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki üçlü mekanizmanın Şubat ayı toplantısının süresiz ertelendiğini açıkladı. Daimi Üçlü Mekanizma’nın üçüncü toplantısının Şubat ayı içinde Brüksel’de yapılması planlanıyordu. Taraflar son olarak 2022 yılının Kasım ayı sonunda Stokholm’de bir araya gelmişti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, yaşanan krizler nedeniyle Türkiye’yle görüşmelere ara vereceklerini açıklamıştı. Haavisto, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü görüşmelere gerilim yatışıncaya kadar birkaç hafta ara vermenin herkes için daha iyi olacağını söylemişti.

Finlandiyalı bakan, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’yla da görüştüğünü belirterek Türkiye’de seçimler nedeniyle gündemin yoğun olduğunu ancak NATO görüşmelerinin devam etmesini umduklarını kaydetti. İsveç olmadan görüşmelere devam etmeyi düşünmediklerini ifade eden Haavisto, Türkiye’yle temasın da önceden olduğu gibi süreceğini bildirdi.

Exit mobile version