Trump, 60 yıldır kapalı olan Alcatraz hapishanesini yeniden açmayı planlıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Kaliforniya’daki ünlü Alcatraz hapishanesini, ülkenin “en tehlikeli ve şiddet yanlısı suçlularını” barındırmak amacıyla yeniden açmak istediğini duyurdu.
San Francisco açıklarında yer alan bu hapishane, 60 yıldan uzun bir süredir kapalı ve şu anda popüler bir turistik alan olarak ziyaret edilmektedir.
Pazar akşamı Truth Social platformunda bir paylaşım yapan Trump, tesisin “hukuk, düzen ve adaletin sembolü” olacağını vurguladı. Ayrıca, geçmişte daha kararlı bir ulus olduklarını ve en tehlikeli suçluları hapsetmekten çekinmediklerini belirtti.
Trump, Alcatraz’ın yeniden açılması için Cezaevleri Bürosu, Adalet Bakanlığı, FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı’na talimat verdiğini de açıkladı.
Ancak, bu plana karşı eleştiriler de yükseldi. Özellikle Adalet Bakanlığı’nın bütçesinde kesintiler yapılmaya çalışıldığı bir dönemde, bölgeyi temsil eden Kaliforniya Demokratı eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, planın uygulanabilirliğini sorguladı. Pelosi, Alcatraz’ın artık önemli bir turistik cazibe merkezi olduğunu belirterek, başkanın önerisini ciddi bir teklif olarak görmediğini ifade etti.
Alcatraz’ı yeniden yüksek güvenlikli bir hapishaneye dönüştürmek, yüksek maliyetlere yol açacağı ve işletmesinin de pahalı olacağı tahmin ediliyor. Hapishane, 1963’te altyapı sorunları ve yüksek masraflar nedeniyle kapatılmıştı.
Alcatraz, soğuk Pasifik suları ve güçlü okyanus akıntıları nedeniyle “Kaya” olarak da biliniyordu. Bu hapishanede, ünlü suçlular Al Capone ve George “Machine Gun” Kelly gibi isimler de yer almıştı. Şu anda Alcatraz, Ulusal Park Hizmeti tarafından işletilen bir Ulusal Tarihi Dönüm Noktası olarak önemli bir turistik alan olmaya devam ediyor.
Cezaevi Bürosu’ndan yapılan açıklamada, kurumun tüm başkanlık emirlerine uymayı taahhüt ettiği ifade edildi.