Taliban’dan Afganistan’a şeriat emri

Taliban lideri Hibetullah Akhundzade’nin halk önünde idam, recm, kırbaçlama ve uzuv kesme gibi şeriat hükümlerinin tam uygulanması emri verdiği duyuruldu.

hibetullah akhundzade habermeydan

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, önceki akşam attığı Tweet’te Akhundzade’nin bir grup yargıçla gizli bir görüşme yaptığı ve şeriat hükümlerine uyulmasının ‘zorunluluk’ olduğuna dair talimatta bulunduğunu iletti. Taliban 2021’de iktidara geldikten sonra bir önceki Taliban yönetimine (1996-2001) göre daha ılımlı bir yönetim kurma vaadinde bulunmuştu.

Fakat iktidara geçmeleriyle beraber başta kadın hakları olmak üzere insan hakları konusunda çok fazla gerileme yaşandı. Kız çocuklara orta eğitim askıya alınırken geçen hafta kadınların parklara çıkması da yasaklanmıştı. Akhundzade’nin şeriatta belirli ‘hudud’ ve ‘kısas’ konularına uyan dosyalarda şeriat hükümlerinin tam uygulanması emrini verdiği bildirildi.

Hudud; zina, alkol tüketmek, soygun, adam kaçırma, dine küfür etme, isyan gibi belirli suçları kapsarken, kısasa kısas ise başka birinin hakkına girilmesi halinde gündeme geliyor.

Exit mobile version