Tacizci Kardinal İçin Fransa’da Soruşturma Başlatıldı!

Fransız yargı yetkilileri; 35 yıl önce görevli bulunduğu kilisede bir çocuğu taciz ettiğini itiraf eden kardinal Jean-Pierre Ricard hakkında soruşturma açıldığını açıkladı.

kardinal 1

Fransa‘da Katolik Kilisesi’nin üst mertebe rahiplerinden Kardinal Jean-Pierre Ricard; geçmişine dair yaptığı bir itirafla gündeme geldi. 35 yıl önce çalıştığı kilisede 14 yaşında bir çocuğu taciz ettiğini açıkça belirten Ricard; bu itirafının ardından yargı yetkilileri tarafından takibe alındı. Fransız basınında çıkan haberlerde; Marsilya Savcılığı’nın Jean-Pierre Ricard’ın itirafı sonrasında konu hakkında ön soruşturma başlattığı bilgisi verildi. Soruşturma sürecinin tüm ülke tarafından dikkatle takip edileceği öngörülüyor.

Marsilya Cumhuriyet Savcısı Dominique Laurens; Jean-Pierre Ricard hakkında henüz bir şikayet gelmediğini belirtti. Ancak ünlü rahibin itiraflarının görmezden gelinemeyeceğini savunan Laurens; bu durum üzerine devletin kendilerine verdiği yetkiyi kullandıklarını ve dava sürecini başlattıklarını açıkladı. Ricard’ın dini görevlerinden çekilmesinin dava için önemli bir avantaj olacağını ve soruşturma sürecinin daha net ilerleyeceğini kaydeden Laurens; yakın bir süre zarfından Ricard’ın ifadesine başvurulacağını ve taciz mağduru olan kişi veya kişilerin öğrenilmeye çalışılacağını ifade etti.

Fransa gündemine adeta bomba gibi düşen bu olay, Jean-Pierre Ricard’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla ortaya çıktı. Yaptığı yazılı açıklamada 35 yıl önce uyguladığı cinsel tacizi itiraf eden Ricard; 14 yaşında bir kız çocuğuna suçlanmayı hak edecek şekilde davrandığını söyledi. Davranışının bu kişi için ciddi ve etki bırakıcı sonuçları olduğunu da belirten Ricard, bu açıklamayla birlikte dine dair bütün faaliyetlerinden ayrıldığını da açıkladı. Fransa’nın en yetkili rahiplerinden olan Ricard, Katolik Kilisesi’nde adeta deprem etkisi yarattı.

Fransa Başpiskoposu: 11 Piskopos Bu İşin İçinde!

Jean-Pierre Ricard’ın yaptığı açıklama sonrasında, Fransa’daki Katolik yapılanması içerisinde de bu durumun çalkantıları devam etti. Dün yapılan piskoposlar toplantısının ana gündem maddelerinden biri olan taciz skandalı; Ricard tarafından yapılan açıklamayla birlikte daha da ön plana çıktı. Fransa Başpiskoposu Eric de Moulins-Beaufort; toplantı esnasında yaptığı konuşmada, cinsel taciz uygulamış her kilise mensubunun yetkililer tarafından incelenmesi ve ceza alması gerektiğini açıkça ifade etti.

Konuşmasında kendi içlerinde de birçok skandala imza atmış insanların olduğunu kabul eden Moulins-Beaufort; toplamda 11 piskoposun cinsel taciz suçuyla yetkililer tarafından incelendiğini belirtti. Adı cinsel tacizle anılan bu kişilerin bir kısmının artık görev almadığını söyleyen Fransa Başpiskoposu; görev alan kardinaller içerisindekilerdne birinin de Jean-Pierre Ricard olduğunu da net bir şekilde kamuoyuyla paylaştı. Eric de Moulins-Beaufort tarafından işaret edilen isimlerden biri olmasıyla birlikte; Jean-Pierre Ricard’ın yargılanma sürecinin başlamasına dair şüpheler de ortadan kalktı. Marsilya Savcılığı’nın açtığı davayla birlikte, ünlü rahibin cinsel taciz suçundan hüküm giymesine giden sürecin kısa süre içerisinde başlayacağı öngörülüyor.

1980’li yıllarda Marsilya’da görev aldığı sırada taciz olayında bulunduğunu ifade eden Jean-Pierre Ricard; bu sebeple bu şehirde yargılanmaya başlayacak. Yakın dönemde Bordeaux Başpiskoposluğu’ndan emekli olan Ricard, sonraki süreçte ise Digne şehrinin piskoposluğunda görev almaktaydı. 2021 yılında bağımsız bir komisyon tarafından düzenlenen raporda, 70 yıl içerisinde toplamda 330 bin çocuğun kiliselerde tacize uğradığını belgelemişti.

Exit mobile version