Süveyş ve Panama sorunları, küresel ticareti etkiliyor

Panama ve Süveyş kanallarının karşılaştığı zorluklar, küresel ticarette belirsizlik yaratıyor. Küresel ticaretin yüzde 18'ini taşıyan bu kanallarda yaşanan sorunlar, Panama Kanalı'nda kuraklık nedeniyle günde 36 olan gemi geçiş sayısının azalmasına yol açarken, Süveyş Kanalı'ndan geçen ticaret hacminin yüzde 40'tan fazla düşmesine neden olmuştur.

suveys panama habermeydan

Süveyş ve Panama sorunları, küresel ticareti etkiliyor.

Panama ve Süveyş kanallarındaki sorunlar, küresel ticaret açısından ciddi bir endişe kaynağı haline gelmektedir.

Süveyş’teki sorunlar genellikle jeopolitik nedenlere dayanırken, Panama’daki sorunlar iklimle ilgili kökenlere sahiptir. Ancak her iki durum da küresel ticareti olumsuz etkilemektedir.

Bu sorunlar sonucunda, Süveyş ve Panama kanallarındaki kargo hacimleri üçte birinden fazla bir düşüş yaşamıştır. Gemi operatörleri, gemilerin daha uzun rotalara yönlendirilmesiyle teslimatlarda gecikmeler ve yüksek nakliye maliyetleri gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Panama Kanalı’nda kuraklık nedeniyle gemi geçiş sayısında azalmalar yaşanırken, Süveyş Kanalı’ndan geçen ticaret hacmi yüzde 40’tan fazla düşmüştür.

Süveyş Kanalı’ndaki Husilerin gemilere yönelik saldırıları da bazı şirketlerin seferlerini askıya almasına neden olmuştur. Kasım ayından bu yana gerçekleşen 50’den fazla saldırı, Süveyş Kanalı geçişlerini azaltmıştır.

Bu durum, küresel ticaretin önemli bir yüzdesinin gerçekleştiği bu iki su yolundaki belirsizliğin aylardır devam ettiğini göstermektedir. Panama Kanalı’ndaki geçişlerin azalması gemi başına geçiş ücretinin artması nedeniyle genel gelire zarar vermemiş olsa da, kritik su kanallarındaki aksamalar küresel ticaret rotalarını değiştirmeye ve bu nedenle tehlikeye atmaya devam etmektedir.

Exit mobile version