Suriye’de Deprem: 1602 Kişi Hayatını Kaybetti!

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem, Suriye'nin kuzeyinde de büyük bir yıkıma yol açtı. 1602 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

deprem suriye

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler; komşu ülke Suriye’de de sert bir biçimde hissedildi. Suriye’nin birkaç ilinde de etkileri görülen depremlerde; ilk tespitlere göre 1602 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Yaralı sayısının ise 3 bin 649 olduğu açıklandı. Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’e bağlı Sarmada ve Haram beldelerinin büyük ölçüde yıkıldığı, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve verilen rakamların daha da yükseleceği yönünde tahminler olduğu da kamuoyuyla paylaşıldı.

Suriye’yi de etkisi altına alan iki yüksek ölçekli deprem; ülkenin kuzey kısmındaki illerin büyük bir çoğunluğuna sirayet etti. İdlib, Lazkiye, Halep, Hama ve Tartus şehirlerinde de; depreme bağlı enkazlar içerisinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ülkenin en önemli şehirlerinin bir kısmı olduğu bilinen bu illerdeki çalışmalara dair bilgiler; Suriye’nin resmi kaynaklarından geldi. Devlete bağlı haber ajansı SANA’nın aktardığı ilk verilerde, 1602 kişinin hayatını kaybettiği ve 3 bin 649 kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığı açıklandı.

SANA’nın aktardığı bilgilerde; rejim kontrolünde olan bölgelerde 812 kişinin, rejim kontrolü dışında olan yerlerde ise 790 kişin hayatını kaybettiği duyuruldu. Kuzey bölgesinde muhaliflerin kontrolüne geçen yerlerde, çok sayıda hasar alan bina ve enkazın olduğu bilgisine de ulaşıldı. Ülkenin her iki kesiminde de arama kurtarma ve tedavi çalışmaları sürerken; Türkiye’de olduğu gibi Suriye’de de en yüksek kodlu yardım çağrısı yapıldı. Uluslar arası kuruluşların kaynaklarından bazıları Suriye’ye hareket ederken, bölgede bulunan TSK güçlerinin de arama kurtarma çalışmalarında aktif olduğu belirtildi.

Suriye’de görev yapan Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin aktardığı bilgilere göre; Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ve yerel güçlerin arama kurtarma çalışmaları yoğun bir biçimde devam etmekte. Muhalif bölgelerde 790 kişinin hayatını kaybettiğini doğrulayan AA yetkilileri; 2 bin 200 kişinin ise yaralı olduğunu ve tedavilerine başlandığını belirtti. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının yapıldığı Suriye’nin İdlib kentinde ise; şehir geneli ile Sarmada ve Haram beldelerinde büyük bir yıkım yaşandığı tespit edildi.

Kahramanmaraş’ta birbiri ardına gelen iki depremle birlikte, Suriye’deki yapılaşmanın önemli bir kısmının hasar aldığı ve enkaz oranının kentler genelinde epey yoğun olduğu tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü ve birçok farklı ülkenin yardım kuruluşunun, Suriye’de de çalışmalara başladığı öğrenildi.

Exit mobile version