Suriye ordusu Süveyda’ya giriş yaptı.
Süveyda’da üç gündür devam eden silahlı çatışmaların ardından, Dürzi toplumunun ruhani liderliği, Suriye İçişleri ve Savunma Bakanlıklarına bağlı güçlerin kent merkezine dönüşünü memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Ruhani liderlik, tüm silahlı gruplara devlet kurumlarıyla iş birliği yapmaları ve silahlarını teslim etmeleri çağrısında bulundu.
Dürzi Ruhani Liderliği tarafından yapılan açıklamada, “Parçalanma, kan dökülmesi ve düzensizliğin önüne geçmek amacıyla devletin güvenlik ve askeri kurumlarının kente dönmesini olumlu karşılıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Süveyda’daki tüm silahlı grupların devlet güçlerinin ilerleyişine engel olmamaları ve silahlarını İçişleri Bakanlığına teslim etmeleri gerektiği vurgulandı.
Ruhani liderlik ayrıca, yaşanan sorunların çözümü için Suriye hükümeti ile diyalog başlatılması ve devlet kurumlarının halkla iş birliği içerisinde yeniden işlevsel hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Halkın yardım çağrılarına yanıt veriyoruz ve vilayetteki etkin taraflarla koordinasyon halindeyiz” dedi. El-Baba, İçişleri ve Savunma Bakanlıklarının hazırladığı güvenlik planının amacının “devlet otoritesini yeniden tesis etmek ve yasa dışı silahlı grupları silahsızlandırmak” olduğunu belirtti.
İç Güvenlik Komutanı Ahmed el-Dalati ise Süveyda şehir merkezinde sabah saat 08.00’den itibaren süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Dalati, “Sivil halkın güvenliği için herkesin evlerinde kalması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İsrail’den müdahale iddiası
Öte yandan, İsrail ordusu da bölgedeki gelişmelere müdahil olduğunu duyurdu. Ordu sözcüsü Avichay Adraee, Güney Suriye’de Süveyda’ya ilerleyen bazı tankları hedef aldıklarını ve bu varlıkların İsrail için tehdit oluşturduğunu öne sürdü.
Suriye Dışişleri: Süveyda kaosa sürüklenmek isteniyor
Suriye Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, “bazı örgütlü çevrelerin Süveyda’yı güvenlik kaosuna sürüklemeye çalıştığını” iddia ederek, Dürzi gruplara “hemen şiddeti durdurmaları ve ellerindeki yasa dışı silahları teslim etmeleri” çağrısında bulundu.
Çatışmaların seyrine ilişkin henüz bir ateşkes sağlanamazken, Dürzi ruhani liderliğin çağrısının taraflar üzerindeki etkisi merakla bekleniyor. Süveyda’daki gelişmeler sadece yerel değil, bölgesel güçleri de harekete geçirmiş durumda.
Süveyda’da çatışmaların detayları
Bir Dürzi gencinin bedevi aşiretlerince kaçırılmasıyla başlayan karşılıklı kaçırma olayları, çatışmaya dönüştü. Üç gündür süren çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 99’a yükseldi. Ölenler arasında siviller, kadınlar, çocuklar ve devlet güçlerine bağlı askerler bulunuyor.
Suriye Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, devlet televizyonu Suriye Haber Kanalı’na yaptığı açıklamada, Süveyda’ya askeri birlikler sevk edildiğini, ancak Dürzi grupların ordu güçlerine saldırarak 18 askeri öldürdüğünü ve 9 askeri rehin aldığını bildirdi.