Strasbourg Üniversitesi’nden Avrupa Enerji Krizi Kararı

Avrupa'da Ukrayna - Rusya savaşıyla ortaya çıkan enerji krizi, üniversiteleri dahi etkilemeye başladı.

strasbourg01

Avrupa‘da yaşanmaya başlayan enerji krizi, kış için başlayan paniğin çoğalmasına neden oldu. Tüm Avrupa ülkelerinde kış için yoğun bir önlem süreci başlatıldı. Resmi kurumlarda ve vatandaş nezdinde önlem paketleri açıklayan Fransa hükûmeti; benzer önlem çeşitlerini okullara da getirmeye başladı. İlkokul ve liselerde enerji tasarrufu planları henüz netleştirilmedi. Ancak her üniversiteden kış için yeniden planlama istendi. Bu isteğe uyan yöneticiler ise; birçok yeni enerji planını üniversitelerde uygulamaya koydu.

Fransa’nın önde gelen eğitim kurumlarından Strasbourg Üniversitesi; kış aylarında alacağı enerji tedbirlerini kararlaştırdı. Fransız medyasının ulaştığı haberlere göre; ünlü okulun Aralık, Ocak ve Şubat aylarında bu tedbirleri yürürlüğe koyacağı ortaya çıktı. Her üç ayda da birer hafta okulu boşaltabilecek bir sistem geliştiren üniversite yetkilileri; bu sayede yaklaşık bir aylık enerji tasarrufu elde etmeyi amaçlıyor. Enerji fiyatlarının artışı ve ekolojiik dönüşümü de sebepler arasında gösteren yetkililer; Fransız hükûmetinin kararlarına da uyum sağlayan bir hareket planı oluşturmuş oldu.

Üniversite yetkililerinin Fransız medyasıyla paylaştığı haberde; üç farklı tatil dönemi ele alınıyor. Aralık ayının sonunda başlayan Noel tatili, Strasbourg Üniversitesi’nin enerji planının başlangıç noktası olacak. 20 Aralık’tan 1 Ocak’a devam eden süreç, Ocak ayı planını aktive edecek. Yeni yılın ilk haftasında da tatil yapan öğrenciler; okullarının yılın ilk döneminde büyük bir maliyetten kurtulmasını sağlayacak. Şubat ayında ise kış planının son evresi olan online eğitim süreci gerçekleşecek. Şubat’ın ilk haftalarında tamamlanması beklenen bu süreçte, yaklaşık 200 bin euroluk bir tasarruf bekleniyor.

Strasbourg Üniversitesi: Ekolojik Dönüşümde Rolümüzü Arttırıyoruz!

Üniversitenin Fransız medyasıyla paylaştığı bilgilerde, kurum içerisindeki ekolojik dönüşüm gerekliliğine de değinilmekte. Savaş nedeniyle oluşan enerji krizinin başlıca neden olduğunu kabul eden yetkililer, bu sürecin kendilerine ekolojik dönüşüm fırsatını verdiğini de aktardı. Bu süreçte kendi üstlerine düşenleri yapma konusunda hazır olduklarını vurgulayan Strasbourg Üniversitesi yönetimi; okulda olunan sürede de belli başlı tedbirler aldıklarını belirtti. Kurum içindeki hava sıcaklığını 19 dereceye sabitleyen üniversite, ısıtma sistemlerinin de dersler bittiği anda kapatılacağını aktardı.

Derslerin haricinde de birçok tedbiri hayata geçiren yetkililer; okul personelinin de bu kurallara uyacağını ifade etti. Uzaktan eğitim ve tatil süreçlerinde bina kullanımını minimum seviyeye çekmesi beklenen Strasbourg Üniversitesi; bazı istisnalar haricinde bu dönemdeki tüm işleri uzaktan tamamlamayı hedefliyor. Fotokopi makinesi ve bilgisayar gibi ürünleri kullananlar ise, kullanımdan hemen sonra cihazlarını kapatma durumunda. Aydınlatma sistemleri de minimum seviyede kullanılması hedeflenen enerji tüketicilerden biri konumunda. Bu tedbir sürecinin eğitim öğretim yılının sonuna kadar sürmesi planlanıyor.

Ukrayna – Rusya savaşında Ukrayna’yı destekleyen Avrupa Birliği (AB); Rusya’nın yaptırım uygulama gücünün sıkıntılarını yaşamakta. Enerji akışını kestiğini açıkça belirten Rusya yönetimi; AB ülkelerinin enerji alımı konusunda krize soktu. AB yetkilileri yeni enerji kaynakları için araştırmalarını sürdürürken, bir yandan da kriz halinde geçen bu sürecin tamamlanması adına tedbir sayısını önemli ölçüde arttırdı. Strasbourg Üniversitesi’nde başlayan tasarruf planlarının, ülkedeki tüm kurumlarda yaygınlaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Exit mobile version