Selanik – İzmir Feribot Seferleri Başlıyor!

Yunanistan'ın Selanik şehri ile İzmir arasında çalışacak feribot hattının Eylül ayında hizmete girmesi bekleniyor!

sel iz

Ülkemizdeki turizm ve taşımacılık sektörü için kritik öneme sahip olan bir proje, 8 yıllık planlama sürecinin ardından hayata geçiyor. İzmir ile Yunanistan’ın Selanik şehri arasında gidip gelmesi planlanan feribot; Eylül ayı itibarıyla seferlerine başlıyor. Türkiye ve Yunanistan’ın denizcilik sektörü liderlerinin öncülük ettiği bu proje; her iki devletin üst kademelerince de desteklenmekte. 2014’ten bu yana proje için temasların sürdüğü bilinirken; 2020’den bu yana pandemi sebebiyle bekletilen bu planın, her iki ülkeye de önemli kazançlar sağlayacağı öngörülüyor.

Türk ve Yunan denizcilik sektörünün en önemli projelerden biri olarak gördüğü Selanik – İzmir seferleri; Yunan basının iddiasına göre Eylül ayında resmen başlıyor. Haberlerde çıkan detaylarda; bu önemli hattın işletme prosedürlerini Levante Ferries kuruluşunun düzenleyeceği öğrenildi. Yapılacak bu seferlerle birlikte, her iki ülkenin arasındaki mesafe daha da kısalacak. Eylül sonunda başlatılacak seferlerin, haftada üç kez olacağı ve yüksek kapasitesiyle dikkat çekeceği de Yunan basınındaki haberlerde yerini aldı. Smyrna di Levante isimli feribotla düzenlenecek seferlerin 12-14 saat civarında süreceği tahmin ediliyor.

Eylül sonunda başlayacak Selanik – İzmir seferlerinde, 2 Ekim’e kadar Midilli durağı da bulunacak. Midilli Adası’ndan alınacak yolcuların da İzmir deneyimi yaşamasını sağlayacak bu özellik; sonraki seferlerde ise hızı düşürmemek adına eklenmeyecek. 16 milyon euroluk bir yatırımla bu projeye adım atan Levante Ferries kuruluşu; her iki ülkeye de yüksek gelir getirmesi beklenen bu projenin başlıca üstlenicisi oldu. Yatırımının önemli bir kısmını Smyrna di Levante feribotunun yenilenmesine ayıran Levante Ferries; 160 metrelik ve 930 yolcu kapasiteli feribotuyla yolcularına iyi bir hizmet vermeyi hedefliyor. Her iki ülkenin de Levante Ferries bünyesine çalışanlar atadığı da gelen bilgiler arasında.

Selanik – İzmir Hattı Her İki Ülkede de Merakla Bekleniyor

2014 yılından bu yana, hem Türkiye hem de Yunanistan’da bu hattın açılması adına temaslar sürmekteydi. 2016 yılında başbakan seviyesinde görüşmeler yapan Türkiye ve Yunanistan; dönemin başbakanları Çipras ve Davutoğlu’nun görüşmelerinde de feribot projesini gündeme getirmişti. 2019’da Çipras’ın Erdoğan’la görüşmesindeki maddelerinden olan bu proje; her iki ülkenin de görüş birliği sonucunda hayata geçme aşamasına geldi.

Ege’nin her iki yakasının da merakla beklediği bu proje; hem turizm hem de ticaret anlamında iki ülkeye de önemli kazançlar sunacak. Deniz ticaretinde uzun süredir efektif adımlar atmamakla eleştirilen her iki ülke de; bu projenin ardından önemli kazanımlar elde etmiş olacak. Türk ve Yunan bayraklarının yan yana yer alacağı feribotta; her iki ülkenin de söz sahibi olacağı bir sistem geliştirilecek. Levante Ferries’in üstlenici rolüyle tamamlanan Selanik – İzmir hattı; her iki şehirde yaşayanlar için de tarihi öneme sahip olacak.

Ticaret ve turizmin yanında tarih konusunda da büyük önem arz ettiği bilinen bu hat; hem Türk hem de Yunan vatandaşları için oldukça kıymetli bir noktada görülüyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum yeri olan ve doğduğu evin müze olarak sergilendiği Selanik; ülkemizde yaşayan herkes için sonsuz öneme sahip. Selanik’te yaşayan Yunan nüfusun bir kısmının İzmir’den göçmüş olması ise; hattın batı kısmının da projeye değer vermesini sağlıyor.

Exit mobile version