Şara’dan Lübnan iddiaları sonrası ilk açıklama…
HTŞ kontrolündeki Suriye yönetiminin lideri Ahmed Şara, bayram namazı sonrası yaptığı açıklamada, ülkesinin bölgesel çatışmalardan uzak tutulacağını belirterek, Suriye’nin artık bir savaş sahası değil, istikrar üreten bir aktör haline geldiğini söyledi.
Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre Şara, ülkenin geçmişte uzun yıllar çatışmaların merkezinde yer aldığını ancak bugün hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde komşu ülkelerle uyum içinde olduğunu ifade etti. Şara, Arap ülkeleriyle de tam bir dayanışma içinde olduklarını vurguladı.
Suriye’nin yeni bir döneme girdiğini belirten Şara, “Ülkemiz artık bir çatışma alanı olmaktan çıkarak, iç ve bölgesel düzeyde istikrar ve güvenliğe katkı sunan bir yapıya dönüştü” dedi.
Bölgede yaşanan gelişmelere de değinen Şara, mevcut sürecin tarihsel ölçekte önemli bir kırılma olduğunu belirterek, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana benzerine az rastlanan bir dönemden geçiyoruz. Suriye’yi her türlü çatışmadan uzak tutmak ve yeniden inşa sürecini korumak için adımlarımızı dikkatle atıyoruz” ifadelerini kullandı.
Reuters iddiası sonrası açıklama
Şara’nın açıklamaları, Reuters tarafından ortaya atılan dikkat çekici bir iddianın ardından geldi. Haberde, ABD’nin Hizbullah’ın silahsızlandırılması sürecine destek amacıyla Suriye’nin Lübnan’ın doğusuna asker göndermesini değerlendirmesi yönünde telkinde bulunduğu öne sürüldü.
Ancak Şam yönetiminin, böyle bir adımın Suriye’yi bölgesel bir savaşa çekebileceği ve mezhepsel gerilimleri artırabileceği gerekçesiyle temkinli yaklaştığı ifade edildi.
Kaynaklara göre söz konusu öneri, Hizbullah’a yönelik baskının arttığı bir dönemde gündeme gelirken, İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimin de yeniden tırmandığı belirtiliyor.
