Sahra Çölü’nden gelen toz bulutu Yunanistan’ı turuncuya boyadı! Türkiye’nin de hava kalitesi etkilendi

Kuzey Afrika'dan gelen toz bulutları, güney Yunanistan'ın gökyüzünü turuncuya boyarken, Türkiye'de birçok şehirde toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde azalma ve hava kalitesinde düşüş yaşanıyor.

yunanistan toz bulutu habermeydan

Sahra Çölü’nden gelen toz bulutu Yunanistan’ı turuncuya boyadı. Türkiye’nin de hava kalitesi etkilendi.

Sahra Çölü’nden gelen toz bulutlarının Avrupa’nın birçok güney ülkesinde gökyüzünü turuncuya boyaması ve hava kalitesini düşürmesi, özellikle Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerde belirginleşti. Bu süreçte güçlü güney rüzgarları, Yunanistan’da erken orman yangınlarını körükledi. Geçen salıdan bu yana ülke genelinde 25 orman yangını çıkarken, Paros Adası’nda kundaklama şüphesiyle üç kişi gözaltına alındı.

Yangınlarda önemli bir hasar veya yaralanma rapor edilmezken, hızlı bir şekilde kontrol altına alındılar. Yunanistan, her yaz büyük orman yangınlarına ve can kayıplarına maruz kalıyor; geçen yıl Avrupa Birliği’nde 20 yıldan fazla bir süredir görülmeyen büyüklükte yangınlar yaşandı.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki atmosferdeki partikül madde oranlarında artış, çevre kalitesini etkileyen toz taşınımından kaynaklanıyor. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın verilerine göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği 50 mikrogramlık partikül madde sınır değeri, birçok şehirde aşıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan kaynaklanan toz taşınımının etkisinin bu gece İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batı bölgelerinde hissedileceğini belirtti. İç Ege ve Batı Akdeniz’de yarına kadar, diğer bölgelerde ise cuma gününe kadar devam edecek olan toz taşınımı, sağlık problemleri ve ulaşım sorunlarına neden olabileceğinden, dikkatli olunması önem taşıyor.

Exit mobile version