Rusya’yı sel vurdu: 10 bin ev sular altında kaldı

Rusya'nın Orenburg bölgesinde meydana gelen sel felaketinde, Orsk şehrinde bulunan bir barajın patlaması sonucunda en az 10 bin ev sular altında kaldı. Şehirdeki 230 bin nüfuslu yerleşimde ise 6 bin 100 kişi tahliye edildi.

rusya sel habermeydan

Rusya’yı sel vurdu.

Rusya’nın Orenburg bölgesini şiddetli yağışların vurması sonucunda Orsk kentinde bulunan Ural Nehri’nin su seviyesi yükselerek baraj setinden taştı. Orsk Belediye Başkanı Vasily Kozupitsa, kentteki ikinci bir nehir olan Yelshanka’nın da taştığını ve bölgede yaşayanların tahliyesi için önlemler alındığını belirtti. Orsk kentinde, 3’ü çocuk olmak üzere 9 kişi hastaneye kaldırıldı ancak hayati tehlikelerinin bulunmadığı açıklandı.

Barajın patlamasıyla en az 10 bin ev sular altında kalırken, 230 bin kişinin yaşadığı kentte 6 bin 100 kişi tahliye edildi. Kentte bulunan 40 okuldan 15’i sel sularına teslim oldu. Sel felaketinin yaşandığı bölgede yaşayanlar kanolarla evlerini terk etmek zorunda kaldı. Orenburg bölgesinin batısında bulunan Buzuluk kasabasındaki Samara Nehri’nin de su seviyesinin yükselmesiyle bölgede gerekli önlemlerin alındığı bildirildi.

Yetkililer, 310 bin nüfuslu Kurgan’da nehir kenarındaki mahallelerde yaşayanların sel sularının kısa sürede kente ulaşabileceği uyarısında bulundu. Orenburg Bölge Valisi Denis Pasler, selin bölgede etkili olan en büyük sel felaketi olduğunu belirtti. Pasler, sel felaketinin Orenburg bölgesinden başlayıp Kazakistan’dan geçerek Hazar Denizi’ne dökülen 2 bin 400 km uzunluğundaki Ural Nehri boyunca yaşandığını ifade etti.

En az 550 bin kişinin yaşadığı Orenburg’un Belediye Başkanı Sergei Salmin ise sel sularının önümüzdeki günlerde daha da artabileceğini ve durumun oldukça kritik olduğunu açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Acil Durumlar Bakanı Alexander Kurenkov’a bölgeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunması talimatını verdi. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Kurgan ve Sibirya’ya bağlı Tümen bölgesindeki sellerin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Kremlin açıklamasında, Putin’in bölge valileriyle telefon görüşmesi yaparak bilgi aldığı ifade edildi. Kurenkov, şişelenmiş su ve mobil arıtma tesislerine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Yerel sağlık yetkilileri ise, selin vurduğu bölgelerde Hepatit A’ya karşı aşılama çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.

 

Exit mobile version