Rusya’dan yeni tahıl koridoru kararı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Karadeniz tahıl anlaşmasının 60 gün daha uzatılmasını kabul ettiklerini açıkladı.

Rusyadan yeni tahil koridoru aciklamasi Habermeydan

Rusya’dan yeni tahıl koridoru kararı geldi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan ‘gıda krizi’ riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik oluşturulan ‘Tahıl Koridoru’nda süre 18 Mart’ta doluyordu. Rusya yeni bir açıklama yaparak bu sürenin 2 ay daha uzatıldığını belirtti.

İsviçre’nin Cenevre kentinde Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) ve Rusya arasında görüşme yapıldı. Görüşmeye Rusya’yı temsilen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, BM’yi temsilen ise BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebecca Greenspan katıldı.

İlk tur görüşmelerinin ardından Rus basınına bilgi veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, “Az önce Rusya Dışişleri Bakanlığı olarak, Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths başkanlığındaki BM heyetiyle istişarelerin yeni turunu gerçekleştirdik” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 18 Mart’ta sonlanacak olan anlaşmanın 60 gün daha uzatılması teklifini kabul ettiklerini belirten Verşinin, “Rusya, 18 Mart’ta ikinci dönem sona erdikten sonra bu anlaşmanın bir kez daha uzatılmasına itiraz etmiyor, ama sadece 60 gün süreyle” ifadelerine yer verdi.Ayrıca Verşinin, Rusya’ya uygulanan ambargolar nedeniyle anlaşmanın tek taraflı işlediğine dikkat çekerek, yaptırımların hafifletilmesinin de anlaşmanın tamamıyla uygulanması için yeterli olmadığını belirtti.

Tahıl Koridoru Anlaşmasına ilişkin Bakan Akar ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Tahıl girişiminin tarafları BM, Ukrayna ve Rusya ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Tüm tarafların katkısıyla tahıl girişiminin devam edeceğini temenni ediyor ve bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Exit mobile version