Rusya’da İlhak Töreni Hazırlığı!

Ukrayna'nın dört bölgesinde referandum yapan Rusya, bu bölgeleri kendisine katma konusunda son hazırlıkları tamamladı.

rus ordu

Rusya’nın bu yılın başlarında Ukrayna’yla savaşa girmesi; tüm Dünya‘nın gündemini bir anda değiştirdi. Ukrayna’nın savaş boyunca çökmemesi, Rusya’nın yeni taktiklere girişmesine yol açtı. Vladmir Putin’in ortaya attığı referandum planı, geçtiğimiz günlerde resmiyete döküldü ve Ukrayna’nın dört bölgesinde halk sandığa gitti. Burada yapılan seçimlerin sonucunda kazanan Rusya oldu. Dünya’da hiçbir ülkenin kabul etmediği seçim sonuçlarını baz alarak hareket eden Rusya hükûmeti; bu dört bölgeyi ilhak etmek için çalışmalarını hızlandırdı.

Ukrayna toprağı olan ve yılın ilk günlerinde işgal edilen dört bölgenin; Rusya’nın kontrolünde kalması için referandum düzenlendi. Rus hükûmetinin organize ettiği oylamada, sonuç beklendiği üzere Rusya lehine çıktı. Taraflı bir seçim olarak öngörülen bu referandum, Dünya kamuoyu tarafından tanınmadı. Ancak bu seçimden meşru biz zemin elde ettiğini öngören Putin ve ekibi; Herson, Zaporojye, Donetsk ve Luhansk’ın ilhakı için resmi işlemleri başlattı. Bugün yapılacak bir törenle bu dört bölgeyi Rus toprağı yapmayı planlayan Vladimir Putin; Kremlin’de bölgeden gelen temsilcilerle imza töreni düzenleyecek.

Rusya’nın düzenlediği referandum sonuçlarında ortaya çıkan oy oranları da, Dünya kamuoyunun şüphelerini arttıracak seviyede. Donetsk’te yapılan oylamada Rusya lehine çıkan oy oranı %94.75 oldu. Luhansk’ta bu oran %98.42, Zaporojye’de %93.11, Herson’da ise %87.05 olarak açıklandı. Oylamanın tek bir devlet tarafından düzenlenmesi ve sonucun o devlet lehine çıkmış olması; Dünya dış politikasının anında ret yanıtını vermesine yol açtı. Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo; bu oylamanın halk iradesini yansıtmadığını ve gerçek bir oylama olmadığını söyledi. Dicarlo’nun BM Güvenlik konseyinde yaptığı konuşmada; oylama eyleminin tek taraflı olması nedeniyle uluslararası hukuk nezdinde kabul görmeyeceğini açıkladı.

Zelenskiy: Rusya Tecrit Edilmeli

BM Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in açıklamaları da Rusya’nın ilhak girişimleri ile ilgiliydi. Zelenskiy, Rusya’nın kendi topraklarını adeta çalmaya çalıştığını ve uluslararası hukuk normlarını silme girişiminde bulunduğunu belirtti. Rusya’nın yaptığı hukuksuzluk nedeniyle Dünya kamuoyundan tecrit edilmesi gerektiğini açıklayan Zelenskiy; bu sürecin tamamlanması halinde Putin’le konuşarak hiçbir şeyin halledilemeyeceğinin anlaşılacağını da sözlerine ekledi.

İşgal edilen dört bölge içerisinde yaşananlara da değinen Ukrayna Devlet Başkanı; bölgede yaşayan insanların zorla Rus ordusuna katıldığını ve kendileriyle savaşmak için seferber edildiğini de aktardı. Rusya’nın soykırımsal bir politika izlediğini söyleyen Zelenskiy; Dünya’yı da nükleer felaketin bir adım gerisine sürüklediğini vurguladı. Ukrayna’nın direnmeye devam edeceğini kesin bir dille belirten Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın yapacağı eylemlere karşı koyabilmek için halkın geri kalanından destek alacaklarını açıkladı.

Ukrayna’nın ve BM Güvenlik Konseyi’nin “düzmece” olarak tanımladığı Rusya’nın ilhak oylaması, ABD tarafında da tepkiyle karşılandı. Başkan Joe Biden’ın Rusya’ya karşı yeni ambargo planları hazırladığı ve kısa bir süre içerisinde uygulamaya konacağı da resmi kanallardan açıklandı. Joe Biden’ın açıkça belirttiği bu konudaki tutum ise, Rusya’nın ilhak ettiği toprakların asla tanınmayacağı üzerine oldu. Rus devlet medyasının paylaştığı belgelerde iddia edilen hukuk normları uygunluğunun inandırıcı olmadığını vurgulayan BM ve ABD; çağdaş dünyada bulunmayan tehlikeli bir gerilimin içerisinde olmayacaklarının altını çizdi.

Exit mobile version