Rusya, Fransa’nın Gazını Kesiyor!

Rusya'nın devlete bağlı enerji kurumu Gazprom, dün akşam yaptığı açıklamayla Fransa'ya giden doğalgazı keseceğini duyurdu.

gazprom

Rusya’nın devlet kurumu olan enerji şirketlerinden Gazprom; dün akşam yayınladığı bildiriyle, Fransa’ya yapılan gaz satışını durdurduğunu açıkladı. Temmuz ayının ödemesinin yapılmaması sebebiyle durdurulan gaz akışının, ödemenin gelmesi halinde yeniden açılabileceği de açıklamada belirtildi. Fransız enerji kuruluşu Engie’nin ödemeyi yapıp yapmayacağı merak konusu olurken; Gazprom’un ise bu kararı Vladimir Putin’in çıkardığı kararnameye dayanarak aldığı da açıklamada yer verilen detaylar arasındaydı.

Gazprom’un açıklamasında; Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın 31 Mart 2022’de aldığı enerji satışı kararının uygulandığı belirtildi. Putin’in imzaladığı “Yabancı Alıcıların Rus Doğal Gaz Tedarikçilerine Karşı Yükümlülüklerini Yerine Getirmesine İlişkin Özel Usul Hakkında” kararnamesiyle resmiyete dökülen bu durum; sözleşmede belirtilen tarih yükümlülüğünü vurgulamasıyla dikkat çekti. Belirtilen tarihe dek ödemenin tamamının yapılmaması veya hiç ödemede bulunulmaması; Gazprom’un devletten aldığı yetkiyle gaz akışını kesmesini sağladı. Yabancı tedarikçilerin ödeme problemi yaşamasının bu sonucu doğuracağını aktaran Gazprom; ödemelerin yapılması durumunda ise gaz akışının devam edeceğini açıkladı. Akışın kesilme tarihi olarak, 1 Eylül 2022 (Bugün) belirlendi.

İkili anlaşmalarda da belirtilen bu şerhi uygulamamasıyla tepki çeken Fransa hükûmeti ve enerji kuruluşu Engie; halktan gelen yoğun tepkileri dindirmek adına açıklamalarda bulundu. Rusya’yla yaşanan bu durum hakkında tedbirlerini önemli ölçüde aldıklarını belirten Fransız yetkililer; kış aylarının yaklaşmaya başladığı dönemde gaz akışının kesintisiz bir şekilde gerçekleşeceğinin taahhüt etti. Yakın dönemde gaz ile alakalı hiçbir sorun yaşanmayacağının garantisini veren hükûmet temsilcileri; Rusya’yla yapılan anlaşmaların güncelleneceğini de sözlerine ekledi.

Fransa Temsilcileri: Stoklarımız Yeterli!

Fransa adına enerji tedarik işlerini yürüten Engie Group firması da; konuyla alakalı detaylı açıklamalarda bulundu. Engie’nin Başkan Yardımcısı Claire Waysand; 29 Ağustos’ta yaptığı ilk açıklamayla kullanıcıların paniğe sürüklenmemesi gerektiğini belirtmişti. Rusya’yla yapılan gaz tedariği anlaşmasının, bu alandaki en önemlilerinden biri olduğunu kabul eden Waysand; bu duruma rağmen diğer birçok opsiyonun da kendileri için devrede olduğunu söylemişti. Yakın dönemde pek çok farklı enerji kaynağından tedarik imkanı oluşturduklarını söyleyen Waysand; bu sayede enerji kıtlığına girme ihtimalinin bulunmadığını açıkladı.

Şubat 2022’den bu yana süregelen enerji krizinde alternatif yolların tamamını devreye soktuklarını belirten Engie Group yetkilileri; gaz tedarik etmelerinin önünde hiçbir engel bulunmadığını aktardı. Rus gazına bağımlı kalmayacak bir konuma geldiklerini söyleyen Claire Waysand; şu anda ülkedeki kapasitenin yüzde 90’ı civarında gaz stokları bulunduğunun da altını çizdi.

Rusya’nın haricinde Azerbaycan ve Orta Asya ülkelerinden de doğalgaz temin ettiği bilinen Fransa; kendi madenlerinden ise bu kaynağa ulaşamamakta. Kömür madenleri ve güneş panelleri konusunda da yoğun bir çalışma yürüten Fransız yetkililer; doğalgazda herhangi bir sıkıntı çıkması halinde bu gibi önlemleri devreye alabilecek. 1 Eylül itibarıyla Rusya’dan gaz alışverişini kesmek durumunda kalan Fransa’nın; savaşın bitmesi durumunda gaz trafiğini yeniden artıracağı da gelen bilgiler arasında. Cumhurbaşkanı Macron ve Engie yetkililerinin; savaş sonrasında gaz alımı için planlar hazırladığı da konuşulmakta.

Exit mobile version