Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı Wagner lideri Prigojin’in ölümünü doğruladı

Rusya'da Saint Petersburg-Moskova seferini yapan özel uçak başkentin kuzeyinde düştü. Rus acil durum yetkilileri uçakta bulunan on kişinin tamamının öldüğünü söyledi. Rus Sivil Havacılık Otoritesi, Wagner lideri Prigojin'in düşen uçakta olduğunu doğruladı.

Wagner lideri Prigojin habermeydan

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı Wagner lideri Prigojin’in ölümünü doğruladı.

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in de yolcu listesinde olduğu özel jet Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarındaki Tver’de düştü. Uçakta yer alan 3 kişilik mürettebat dahil 10 kişinin öldüğü bilgisine yer verilen haberlerde, ilgili ekiplerin bölgede çalışmalar yürüttüğü kaydedildi.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ”Tver Bölgesi’ne düşen uçak kazasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Yolcu listesinde Evgeny Prigojin’in adı ve soyadı var” denildi.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı ile Rusya Devlet Televizyonu da düşen uçakta bulunan Wagner lideri Prigojin’in öldüğünü dünyaya duyurdu.

ABD Başkanı Biden’dan açıklama

ABD Başkanı Biden’dan da konuya dair ilk açıklama geldi. Biden kazaya dair “Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama şaşırmadım” dedi ve şunu ekledi: “Rusya’da Putin’in arkasında olmadığı pek fazla şey olmuyor. Ancak olayın arka planını bilecek kadar bilgim yok.”

Prigojin’in ayaklanması hakkında

Prigojin 24 Haziran’da, beraberindeki savaşçılarla Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e son yılların en büyük tehdidini oluşturan olayda, Prigojin, bir Wagner kampına yönelik Rus askeri saldırısına yanıt olarak iki Rus kentindeki askeri tesislerin kontrolünü ele geçirerek güçlerini Rusya’nın başkentine doğru yürütmüştü.

Kriz, ancak Lukaşenko’nun Prigozhin’in Belarus’a taşınmasını öngören bir anlaşmaya aracılık etmesiyle yatıştırılabildi. Aynı anlaşmanın bir parçası olarak Wagner birliklerine Rus ordusuna ya da kolluk kuvvetlerine kaydolma, ailelerinin ve arkadaşlarının yanına dönme ya da Belarus’a gitme seçenekleri sunuldu.

Exit mobile version