Putin için tutuklama kararı: ‘Savaş suçları işledi’

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e savaş suçu işlediği iddiasıyla tutuklama emri çıkardı.

Putin icin tutuklama karari habermeydan

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna’ya yönelik işgali sebebiyle tutuklama kararı çıkardı. ICC’nin Putin’e yönelttiği suçlamalar arasında, Ukrayna’daki bazı çocukların yasa dışı şekilde Rusya’ya götürülmesi de yer alıyor.

Ayrıca mahkeme, Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova için de aynı suçlamalarla tutuklama emri çıkardı.

Belova yaptığı ilk açıklamada UCM’nin kararının ‘ülkemizin çocuklarına yardım etme’ çalışmalarını doğruladığını öne sürerken, “Bu karar çalışmalarımı onurlandırdı” dedi.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararını “adalet yolunda önemli bir adım” olarak nitelendirdi.

Şmıgal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Putin ve Rusya Çocuk Hakları Komiseri Mariya Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle çıkarılan yakalama kararına ilişkin açıklama yaptı.

UCM’nin bu kararını “adalet yolunda önemli bir adım” olarak nitelendiren Şmıgal, “Bu ve diğer saldırganlık suçlarının sorumlusu Putin’dir. Terörist devletin başkanı mutlaka mahkemeye çıkmalı ve Ukrayna’ya karşı işlediği tüm suçlardan sorumlu olmalıdır” ifadelerine yer verdi.RUSYA’DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrinin anlamsız olduğunu belirtti. Kremlin Sözcüsü Peskov, kararın yasal olarak geçersiz, çirkin ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Putin’in UCM’yi tanıyan ülkelere seyahat etmekten korkup korkmadığı sorusuna Peskov, “Bu konuda ekleyeceğim bir şey yok. Söyleyeceklerimiz bu kadar” dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, “Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarının, hukuki açıdan da dahil olmak üzere, ülkemiz için hiçbir anlamı yoktur” dedi.

Zaharova, Rusya’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’ne taraf olmadığını ve bu sebeple hükmün geçerliliğinin bulunmadığını iddia etti.

Exit mobile version