PKK’den Gürcistan’da düşen askeri kargo uçağı hakkında açıklama…
PKK’nin üst düzey yöneticilerinden Helin Ümit, örgütün ismini “Kürdistan Özgürlük Hareketi” olarak değiştirdiğini duyurdu ve Abdullah Öcalan’ın siyasi ve hukuki haklarının tanınmasını talep etti. Ümit, Öcalan’ın öncülüğünde kurulacak yeni siyasi harekete kendilerinin de katılmak istediğini ifade etti.
Medya Haber’e konuşan Ümit, Türkiye’de yürütülen “demokratik toplum ve barış süreci” tartışmalarına, Meclis’te kurulan komisyon çalışmalarına ve Gürcistan’da düşen askeri kargo uçağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Sürecin mimarı Öcalan, devlet süreci oyalıyor”
Ümit, barış sürecinin taraflarca farklı şekilde tanımlandığını belirterek, “Abdullah Öcalan süreci ‘Demokratik Toplum ve Barış Süreci’ olarak tanımlıyor, hükümet ise ‘Terörsüz Türkiye’ söylemini öne çıkarıyor. Amaçlar birbirinden farklı” dedi.
Meclis’teki komisyonun yalnızca bir “dinleme görevi” yürüttüğünü hatırlatan Ümit, PKK’nin temel muhatabı olarak gösterilen Öcalan’ın hâlâ dinlenmemesini eleştirdi. Ümit, sürecin ilerlemesi için Öcalan’ın görüşlerine başvurulması gerektiğini vurguladı: “Bu komisyon mevcut haliyle tam bir oyalama komisyonuna dönüştü.”
Bahçeli’nin açıklamaları yetersiz bulundu
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis’teki açıklamalarına da değinen Ümit, bazı ifadeleri olumlu bulsa da yeterli görmediğini belirtti. Ümit, Bahçeli’nin Öcalan’ın “Meclis’te siyaset yapabilir” sözlerinin hayata geçirilmediğini savundu.
Ümit, “Bahçeli ekim ayındaki konuşmasında ‘Partiyi feshetsin, gelsin Meclis’te DEM Parti grubunda siyaset yapsın’ demişti. Hani nerede? Önderliğimizin üzerindeki kilit hâlâ duruyor” ifadelerini kullandı.
Öcalan’a “umut hakkı” talebi
PKK’nin örgütsel varlığını sonlandırdığını hatırlatan Ümit, bundan sonraki süreçte Öcalan’ın yeni bir siyasi hareket kurabileceğini ve kendilerinin de buna katılmak istediğini söyledi. Ümit, Öcalan’ın fiziki ve hukuki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı: “Önder Apo’nun siyasi ve hukuki haklarının tanınmasını ve siyaset yapar hale gelmesini istiyoruz. PKK feshedildi. Ben ve tüm yoldaşlarım, Önder Apo’nun oluşturacağı yeni siyasi harekete katılmak istiyoruz.”
Gürcistan’da düşen askeri uçak: “Şüpheli zamanlama”
Azerbaycan’dan Türkiye’ye dönerken Gürcistan üzerinde düşen ve 20 askerin hayatını kaybettiği C-130 kargo uçağına ilişkin konuşan Ümit, kazayı “şüpheli” olarak değerlendirdi. Ümit, olayın zamanlamasının dikkat çekici olduğunu ve benzer askeri olayları hatırlattığını söyledi.
Ümit, “1993’te Bingöl’de 33 asker yaşamını yitirmişti. Bu olay dış müdahale olasılığını düşündürüyor. Azerbaycan’daki İsrail etkisi ve olayın Türkiye’de milliyetçi bir dalga oluşturma potansiyeli dikkat çekiyor” dedi.
Suriye ve ABD değerlendirmesi
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın ABD temaslarını da değerlendiren Ümit, görüşmelerin Ortadoğu’da yeni bir işbirlikçi lider hazırlığı olarak değerlendirilebileceğini savundu. ABD’nin Suriye politikasının Türkiye’nin istediği doğrultuda ilerlemediğini iddia eden Ümit, Ankara’nın iç ve dış politikalarının süreci geriye çektiğini ileri sürdü.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın tutumunu eleştiren Ümit, “Fidan’ın yaklaşımı, Kürtlerin taleplerinin göz ardı edilmesine yol açıyor. Bu durum hem Suriye’nin birliğini hem de Türkiye’nin geleceğini zorlayan bir pozisyondur” dedi.
