Oreo ve Kinder’de Salmonella Bakterisi İddiası

Çocukların en çok tükettiği tatlılardan Oreo ve Kinder'in bazı fabrikaları, salmonella bakterisi ihtimali nedeniyle kapatıldı.

oreo1

Dünya çapındaki en ünlü bisküvi markalarından olan Oreo’nun üreticisi Mondelez’in; aralarında Mikado ve Pepito’nun da üretildiği üç fabrikasını kapatma kararı aldığı iddia edildi. Fransız medyasından ortaya çıkan bu haber, özellikle de salmonella bakterisi iddiası sebebiyle çok konuşuldu. Geçtiğimiz günlerde yapılan uyarılar neticesinde bu kararı aldığı konuşulan Mondelez’in; yakın dönemde Kinder’in başına gelen süreci yaşamamak için hızlı davrandığı ve ortaya çıkan bu şüpheyi gidermeye çalışacağı öğrenildi.

İsviçreli çikolata ve kakao üreticisi Barry Callebaut’nun uyarılarıyla salmonella iddiasını araştıran Mondelez grubu; Oreo’nun başını çektiği ürünlerdeki bu ihtimali değerlendirmek üzere tedbir almaya başladı. Fransız medyasına yansıyan bu durum, Mondelez’in fabrikalarının bir süreliğine kısmı ve tümden kapanma sürecine gitmesiyle birlikte somutlaştı. Şirket yöneticilerinin de kapatma kararına ilişkin sorularda iddiayı doğruladığı belirtilirken; bu durumu “büyük bir temizlik” olarak açıkladıkları bilgisine de ulaşıldı. Oreo, Mikado ve Pepito’nun üretim oranının yüzde 80 oranında düşmesi ise; kapanma iddiasını doğrulayan bir diğer husus oldu.

Uyarıları dikkate alan ve araştırmalarını hızlıca tamamlamaya çalışan Mondelez yetkilileri; salmonella bakterisinin olduğu ürünlerin tespitini ve imhasını da bu süreç içerisinde gerçekleştirecek. Tüketenlerde enfeksiyon ve birçok iç hastalığa yol açtığı bilinen salmonella bakterisi; Avrupa gıda kodeksinde yasaklı maddeler arasında. Bu nedenle de Oreo ve diğer ürünlerinin bu kapsama girmemesi için çabalayan Mondelez firması; Dünya çapındaki şöhretini zedelememek adına erkenden harekete geçti. Üretim ve dağıtım sonrasında bakteri tespit edilen ürünler ise piyasadan toplatılacak.

Salmonella Skandalı En Çok Kinder’i Vurdu!

Fransız medyasından çıkan haberlerde; salmonella bakterisi iddiasının ortaya çıktığı ilk ürün grubunun Kinder olduğunun da altı çizildi. Ferrero firmasına ait olan Kinder’in; salmonella bakterisinin tespiti sonrasında yoğun bir biçimde ürün toplatma faaliyetine giriştiği ve piyasadaki itibarının epey sarsıldığı konuşulmakta. Kinder üretiminin Ferrero’nun Dünya’nın her yerinde fabrikası olması sebebiyle devam ettiği biliniyor. Ancak atıştırmalık piyasasında önceki yıllardaki tirajını elde etmekte epey zorlanıyor. Bu gibi sonuçlar yaşamak istemeyen Mondelez grubu da; Oreo ve bünyesindeki pek çok atıştırmalık ürünün üretimine kısıtlama getirdi.

Ferrero’ya oranla çok daha kısıtlı bir kapasitesi olan Mondelez firması; şu anki üretim paritesiyle tedarik sıkıntısı çekmeye başladı. Salmonella bakterisi temizliğinin tamamlanmasının en az 1-2 ay alacağı konuşulurken; Mondelez’in de bu dönemde çok kısıtlı bir üretim süreci yürüteceği öngörülüyor. Oreo ve diğer ürünlerde, piyasadan gelen talebi karşılamakta zorlanılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Gıda mühendislerinin konuyla alakalı yorumlarında ise; salmonella bakterisinin ucuz ürünlerin kullanımı sonucunda ortaya çıktığı belirtiliyor. Ürün kalitesinin düşmesiyle birlikte oluşabilen bu bakteri; tüketiciyle buluşması halinde oldukça problemli bir süreci de başlatabilir. Bu nedenle firmaları ürün kalitesi konusunda uyaran gıda uzmanları; ekonomi şartının ürün kalitesinde bir kenara bırakılması gerektiğini vurguluyor.

Ferrero’nun Kinder ürünleriyle ortaya çıkan bu iddia, sonraki süreçte Nestle’nin pizzalarında ve Lactalis marka peynirlerde de somutlaştı. Dünya Sağlık Örgütü, özellikle de çikolata üreticilerini salmonella konusunda yoğun bir biçimde uyarıyor.

Exit mobile version