Nepal’de başbakan istifaya sürüklendi. Z kuşağı protestoları büyüyor.
Nepal’de başbakanı istifaya zorlayan protestolar devam ediyor. Sharma Oli istifa etti.
Kendilerini Z Kuşağı olarak tanımlayan binlerce eylemci, pankartlarla sokağa çıkarak başkent Katmandu’da yürüdü. Protestolar hızla şiddet olaylarına ve ölümlere sahne oldu. Polisle çatışmalar sonucu en az 22 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi de yaralandı.
Nepal Genelkurmay Başkanı, olayların devam etmesi halinde “ordu da dahil tüm güvenlik kurumlarının kontrolü ele geçirmeye kararlı” olduklarını açıkladı.
Protestolar sırasında hükümet ve parlamento binaları ateşe verildi. Singha Durbar Sarayı da yakılan yerler arasında. İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü, ölümlerle ilgili “kapsamlı, bağımsız ve tarafsız soruşturma” çağrısında bulundu.
Af Örgütü, protestoculara karşı gerçek mermi kullanıldığını belirtirken, BBC News Nepalce’ye konuşan doktorlar da eylemcilerde gerçek mermi yaraları olduğunu aktardı. Eylemciler parlamento binası ve diğer hükümet binalarına girmeye çalışırken, güvenlik güçleri gözyaşartıcı gaz ve basınçlı su kullandı.
Protestocular ayrıca çeşitli önde gelen siyasetçilerin evlerine saldırıp yağmaladı. Bunlar arasında Oli ve önceki başbakanlardan Sher Bahadur Deuba’nın evleri de bulunuyor. Siyasi parti merkezleri de hedef alındı.
Nepal hükümeti geçen Perşembe günü, belirledikleri kurallara uymadıkları gerekçesiyle 26 sosyal medya platformuna girişi engellemişti. Yasaklanan platformlar arasında WhatsApp, Facebook, Instagram ve YouTube bulunuyordu. Kabine, protestolardaki ölümlerin ardından yasağı kaldırdı.
Hükümet, sahte haberler, nefret söylemi ve internet üzerinden dolandırıcılıkla mücadele için sosyal medya platformlarının kurallara bağlanması gerektiğini savunuyordu. Karşıtları ise kuralların, yetkililere uygun görmedikleri tüm içerikleri kaldırma yetkisi verdiğini belirtiyor.
Nepal’deki protestolar, sosyal medya yasağı ve yolsuzluk iddialarının etkisiyle gençler arasında büyük öfke yaratmış durumda. Z Kuşağı, merkezi lider kadro olmadan internet üzerinden örgütlenerek protestoları sürdürüyor. Başkent Katmandu, Pokhara ve Itahari’deki öğrenciler de yürüyüş ve eylemlere katılıyor.
Eylemcilerin talepleri net: hükümetin sosyal medya yasağını kaldırması ve yetkililerin yolsuzluklara son vermesi. Protestocular, sosyal medya engellemesini ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendiriyor ve siyasetteki yolsuzluk iddialarına karşı çıkıyor.
Protestolarda kullanılan “Nepo bebekler” ve “Nepo çocuklar” etiketleri, nepotizm eleştirisini sembolize ediyor. Gençler, siyasilerin ailelerinin lüks yaşamları ile kendi yaşadıkları ekonomik zorluklar arasındaki tezatı vurguluyor.
Katmandu’da protestocular parlamento binasının etrafındaki koruma duvarlarını aşarak binaya girdi. Federal parlamento kompleksindeki binaların yağmalandığı ve kundaklandığı görüldü. Polis, güvenliği sağlamak için müdahale ederken, protestocuların öldüğü ve yaralandığı bildirildi.
Z Kuşağı’nın öncülüğündeki protestolar, hem internette hem de sokaklarda hız kesmeden devam ediyor. Başbakanın istifası, eylemcilerin taleplerinden birine ulaşmasını sağladı. Ancak uzmanlar, gençlerle anlamlı bir temas kurulmazsa protestoların daha da büyüyebileceği uyarısında bulunuyor.
İstifa eden başbakanın yerine kimin geçeceği ise henüz belirsizliğini koruyor.