Moskova’ya iha saldırısı…
Ukrayna, Rusya’nın başkenti Moskova’ya yönelik son yılların en büyük insansız hava aracı (İHA) saldırılarından birini gerçekleştirdi. Yetkililer, saldırılar nedeniyle başkent ve çevresindeki bazı bölgelerde yangınlar çıktığını, güvenlik gerekçesiyle tahliyeler yapıldığını açıkladı.
Sosyal medyada paylaşılan ve henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmayan görüntülerde, Moskova semalarında yükselen yoğun dumanlar ve başkent üzerinde uçan İHA’lar yer aldı.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, hava savunma sistemlerinin saldırıları engellemeye devam ettiğini belirterek bazı İHA’ların Moskova Petrol Rafinerisi’ne ulaştığını duyurdu. Saldırının ardından rafineri çevresindeki yollar trafiğe kapatılırken, Rus basınında tesiste yangın çıktığına yönelik haberler yayımlandı. Yetkililer hasarın boyutuna ilişkin ayrıntı paylaşmadı.
Saldırılardan Rusya’nın en yoğun havalimanlarından Sheremetyevo da etkilendi. Havalimanı yönetimi, yolcuların güvenli bölgelere yönlendirildiğini ve bazı uçuşlarda geçici kısıtlamalara gidildiğini açıkladı.
Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov ise Jukovski bölgesinde bir İHA’nın apartman binasına çarptığını, başkentin banliyölerinde bulunan bir alışveriş merkezinde de düşen İHA parçaları nedeniyle yangın çıktığını bildirdi.
Rus yetkililer, Moskova’ya yönelen 180 İHA’nın hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıklarken, Rusya Savunma Bakanlığı gece boyunca Ukrayna’ya ait 500’den fazla İHA’nın etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Rus devlet haber ajansı TASS, söz konusu operasyonun son iki yılda Moskova’ya yönelik gerçekleştirilen en büyük saldırılardan biri olduğunu aktardı.
Son aylarda Ukrayna’nın Rusya’daki enerji altyapısı ve petrol rafinerilerine yönelik İHA saldırılarını artırdığı belirtilirken, Moskova yönetimi de savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya yönelik füze ve insansız hava aracı operasyonlarını sürdürüyor.
