Moskova’da konser salonuna saldırı: IŞİD en az 115 kişinin ölümünü üstlendi

Moskova, Rusya'nın başkenti, bir konser salonunda kamuflaj giyen kişiler tarafından gerçekleştirilen bir saldırıya sahne aldı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırıda en az 115 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Yetkililer, saldırının ardından en az 100 kişinin yaralandığını ve bunlardan 60'ının durumunun ağır olduğunu açıkladı.

moskova konser habermeydan

Moskova’da konser salonuna saldırı meydana geldi.

Moskova’da bir konser salonuna gerçekleştirilen saldırı sonrası saldırganlar kaçtılar.

Rus medyasına göre, FSB Güvenlik Şefi, Cumartesi öğlen saatlerine kadar, saldırıyı gerçekleştiren dört kişi de dahil olmak üzere 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı, kent merkezine uzakta bulunan Crocus Belediye Salonu’nda gerçekleşti ve Rus yetkililer tarafından “terör saldırısı” olarak tanımlandı.

IŞİD, saldırıyı örgütün Telegram kanalı üzerinden üstlendi. Bu, örgütün daha önce ilişkilendirilmediği saldırıları üstlendiği bilinmekle birlikte, ABD’nin elindeki bilgilerin saldırının IŞİD tarafından düzenlendiğini gösterdiği açıklandı.

BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg’in aktardığına göre, bu, son 20 yılın en ölümcül saldırısı olarak kaydedildi. ABD kaynaklarına dayanarak, CBS, IŞİD’in saldırı hazırlığına dair istihbaratı olduğunu belirtti.

ABD, iki hafta önce Rusya’daki vatandaşlarına yönelik bir uyarı yayımlamış ve “Moskova’da toplu etkinliklerin, konserler de dahil olmak üzere, hedef alınabileceğine dair bilgiler değerlendiriliyor” açıklamasını yapmıştı.

ABD’li yetkililere göre, Rusya’daki saldırıya dair istihbarat aldıklarında, bu bilgileri Rus yetkililerle paylaştılar.

Saldırı sırasında, bir rock grubunun konseri için toplanmış olan kalabalığa, kamufle olmuş silahlı kişiler tarafından ateş açıldığı görüntülerde görülüyor. En az dört saldırgan tespit edildi.

Binada büyük bir yangın çıktı ve görgü tanıklarına göre, saldırganların molotof kokteyli atmalarından kaynaklandı. Yangın sabaha karşı söndürülebildi.

Saldırı yapılan kompleksin büyüklüğü 12 bin 900 metrekare olarak belirtilirken, Rus haber ajansları saldırıdan kaçan sivillerin kompleksin çatısına sığındığını bildirdi. Söndürme helikopterleri, yangına müdahale etti.

Crocus Belediye Salonu’nda bulunan görgü tanıkları, saldırı sırasında yaşadıkları deneyimleri aktardılar. Bazıları, teröristlerin insanlara ateş açtığını ve ardından molotof kokteyli attığını belirtti. Diğerleri, kaçarken ezilme olaylarının olduğunu ve çocukların da bulunduğunu dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, saldırıyı uluslararası topluma kınama çağrısı yaparak “canavarca bir suç” olarak nitelendirdi.

FSB, saldırganların Ukrayna ile bağlantılı olduğunu ve Ukrayna sınırına yaklaşırken gözaltına alındıklarını iddia etti. Ancak bu iddiayı doğrulayacak bağımsız kaynaklar bulunmamaktadır.

IŞİD’in saldırıyı üstlenmesi öncesinde, ABD ve Rusya arasında açıklama trafiği yaşandı. Beyaz Saray, saldırıda Ukrayna’nın rol oynamadığına dair bir işaret olmadığını belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’den varsa ellerindeki bilgileri paylaşmalarını istedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin yardımcısı Mihaylo Podolyak da ülkesinin saldırıyla ilgisinin olmadığını belirtti.

Moskova’da havaalanı ve metro duraklarında güvenlik önlemleri artırılırken, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentte planlanan tüm etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

Türkiye, saldırıyı kınadı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüşerek başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da saldırıyı şiddetle lanetledi ve masum insanların hedef alınmasının bir insanlık suçu olduğunu belirtti.

IŞİD’in Rusya’ya neden saldırdığına dair birkaç neden bulunmaktadır. Radikal İslamcı gruplar, yıllardır Rusya’ya karşı savaşmaktadır, özellikle de Çeçenistan’daki çatışmalar sırasında. Bu grupların bir kısmı daha sonra Suriye’deki iç savaşa katılmak için Suriye’ye gitmiştir. Rusya, Suriye’deki hükümeti destekleyen gruplarla çatışmalarına devam etmiştir. Ayrıca, daha önce Rus uçağını bombalayan ve Rusya’ya karşı saldırılar düzenleyen IŞİD, Rusya’ya karşı husumet beslemektedir.

Exit mobile version