Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester, Rusya’dan ‘koruma’ talebinde bulundu

Moldova'ya hukuken bağlı olan ancak uluslararası tanınırlığı bulunmayan Transdinyester ile Kişinev yönetimi arasındaki gerginlik, Moldova'nın bu yıl başından itibaren bölgedeki ihracat ve ithalata yeni gümrük vergileri getirmesiyle doruk noktasına ulaştı.

transdinyester habermeydan

Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester, Rusya’dan ‘koruma’ talebinde bulundu.

Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’deki Yüksek Konsey üyeleri, Rus Meclisi Duması’ndan Batı yanlısı Moldova hükümetine karşı kendilerini koruma talep etti. Hukuken Moldova’ya bağlı olan ve uluslararası tanınırlığı olmayan Transdinyester ile Kişinev yönetimi arasındaki gerginlik, Moldova’nın bu yıl başından itibaren bölgedeki ihracat ve ithalata yeni gümrük vergileri getirmesiyle zirveye ulaştı.

Avrupa Birliği (AB) taraftarı Kişinev’in aldığı karara tepki gösteren Transdinyester Yüksek Konseyi üyeleri, Moskova’nın bölgede yaşayan 220 binden fazla Rus vatandaşının durumunu göz önünde bulundurarak bölgenin savunulması için önlemler alınması çağrısında bulundu.

Transdinyester Yüksek Konseyi’nin Tiraspol’deki yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Parlamentosu’ndan Moldova’nın baskılarını engellemesi ve yerel halkın “hak ve özgürlüklerini ihlal etmemesi” talep edildi.

Bölgenin lideri Alexander Korshunov, Moldova’nın jeopolitik avantajları kullanarak ekonomiyi baskı aracı olarak kullandığını belirterek, Moldova’nın Transdinyester’e yönelik politikasının ve hedeflerinin yıllar içinde değişmediğini ifade etti. Korshunov ayrıca, Moldova’nın ekonomik potansiyeli yok etmeye, vatandaşlar için zor yaşam koşulları oluşturmaya ve devlet yapısını ortadan kaldırmaya çalıştığını savundu.

Transdinyester, Dinyester Nehri’nin doğu kıyısı ile Moldova’nın Ukrayna sınırı arasında bulunan dar bir toprak şeridinde yer alan, uluslararası alanda tanınmayan bir devlettir. 1990’ların başındaki kısa bir savaşın ardından, Rusya yanlısı güçler Transdinyester’i ayrılıkçı bir devlet ilan etmiş ve 2006’da yapılan bir referandumda yüzde 95’ten fazla oy alarak Rusya’ya katılma seçeneğini desteklemişti. Ancak bu oylama uluslararası alanda tanınmamıştı.

Rusya, bölgede barış gücü olarak yaklaşık bin 500 asker bulunduruyor. 2022 yılında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Moldova’nın Batı yanlısı liderleri, Moskova’yı ülkeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak Moldova’nın 1991’e kadar Sovyet bir cumhuriyeti olduğu döneme geri dönmeye çalıştığını iddia etmişti. Moldova’ya 2022 yılında AB adaylık statüsü verilmiş, ve geçen yıl Aralık ayında Brüksel, Moldova ve Ukrayna için katılım müzakerelerini başlatma kararı almıştı.

 

 

 

Exit mobile version