Mısır’da faiz artışı ve devalüasyon kararı alındı

Bu sabah Mısır Merkez Bankası, faizleri 600 baz puan artırarak döviz kuru üzerinde yüzde 45'lik bir devalüasyon gerçekleştirdi. Banka, karaborsa kuru ile resmi kuru birleştirmek amacıyla dövizi serbest bıraktığını duyurdu.

misir habermeydan

Mısır’da faiz artışı ve devalüasyon kararı alındı.

Döviz krizi ile mücadele eden ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) iki hafta önce açıkladığı 35 milyar dolarlık doğrudan yatırım kararı ile rahatlayan Mısır’da, Merkez Bankası’ndan yeni önlemler alındı.

Mısır Merkez Bankası, politika faizini 600 baz puan artırarak yüzde 27,25’e çıkardı. Ayrıca, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yeni kredi için şart koştuğu “sabit kurdan dalgalı kur rejimine geçiş” adımını attı.

Dolar/Mısır lirası kuru bu sabah 30,9’dan kademeli olarak 44,7’ye yükselerek resmi kurda yaklaşık yüzde 45’lik bir artış yaşandı.

Mısır Merkez Bankası, bugünkü açıklamasında döviz kurunun piyasa güçleri tarafından belirlenmesine izin vereceğini ve paralel kur ile resmi kurun aynı seviyede buluşması yoluyla tek kura geçişin hedeflendiğini belirtti. Bu sabahki devalüasyon, Mısır’da son iki yılda gerçekleşen dördüncü devalüasyon olarak kayıtlara geçti.

Mısır’da yıllık tüketici enflasyonu yaklaşık yüzde 30 seviyesine kadar yükselmişti.

BAE’nin 35 milyar dolarlık yatırım kararı ve nakit döviz gönderme kararlarıyla birlikte karaborsa döviz kuru 60’lı seviyelerden 40’lı seviyelere gerilemişti.

Exit mobile version