Macron, Fransa’daki şiddet olayları nedeniyle belediye başkanlarıyla kriz merkezinde toplanacak.
Fransa’da 17 yaşındaki Nahel’in polis tarafından öldürülmesiyle başlayan isyan dalgasında, geçen gece 157 kişi daha gözaltına alındı, bir önceki gece ise en az 719 kişi gözaltına alınmıştı.
Beş gün boyunca devam eden şiddet olaylarında tansiyon düşüyor. İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, pazar gecesi önemli bir olay yaşanmadı. Pazartesi sabahı itibarıyla ise 157 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
Başbakan Elisabeth Borne ve yedi bakanıyla pazar akşamı bir araya gelen Emmanuel Macron, durumu değerlendirdi. Elysée Sarayı’nın açıklamasına göre, toplantıya İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Şehircilik Bakanı Olivier Klein ve Ticaret Bakanı Olivia Grégoire de katıldı.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “bu olayların nedenlerini derinlemesine incelemek ve uzun vadeli bir süreç başlatmak istediği” vurgulandı.
Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, bir itfaiyecinin Saint-Denis bölgesinde yanan bir araca müdahale ederken hayatını kaybettiğini duyurdu. Olayın “bir yeraltı otoparkında” meydana geldiği belirtildi.
Cumartesi gecesi 45 polis ve jandarma erinin yaralandığı ve birçok polis karakolu ve jandarma kışlasının hedef alındığı aktarıldı.
İçişleri Bakanlığı, toplamda 871 yangın çıkarıldığını ve 577 aracın yanı sıra 74 binanın da yakıldığını bildirdi. Polis kaynaklarına göre, Marsilya ve Lyon, şiddet olaylarından en çok etkilenen iki şehir oldu.
Ayrıca, L’Hay-les-Roses belediye başkanının evine yapılan saldırı ve Tours şehri yakınlarında bulunan La Riche kenti belediye başkanının makam aracının yakılması gibi olaylar da gerçekleşti.
Beş gün boyunca devam eden kentsel şiddet olaylarında binlerce kişi gözaltına alındı. Mahkeme başkanları hafta sonu boyunca özel acil duruşmalar düzenledi ve yargıçlar göreve çağrıldı.
Özellikle Paris’in içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesindeki belediyelerde 21:00’den sonra otobüs ve tramvay seferleri durduruldu.
İçişleri Bakanlığı, olaylara karşı “olağanüstü” önlemler almak zorunda kaldı. Cumartesi gecesi, 45 bin polis ve jandarma erinin görevlendirildiği açıklandı. 17 yaşındaki Nahel’in polis tarafından yakın mesafeden vurularak öldürülmesi sonucunda düzenlenen cenaze merasimiyle ilgili ayrıntılar da verildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nahel’in ölümüyle başlayan şiddet dalgası nedeniyle Almanya ziyaretini erteledi.
Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği, Fransa’da yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı.
Nahel’in büyükannesi, sükunet çağrısında bulundu. Medyaya yaptığı açıklamada, “Bir şeyleri kırıp döken insanlara sesleniyorum: Durun. Camları kırmayın, okullara saldırmayın, otobüsleri yakmayın. Durun” dedi.
Fransa’daki şiddetli protestolar, 27 Haziran’da Nanterre’de polisin bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M.’nin ölümüyle başlamıştı. Nael’in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı. Polis memuru açığa alınmış ve tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti. Talan ve yağmalama olaylarının yaşandığı birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti, bunlar arasında Paris, Marsilya ve Lyon da bulunuyordu.