Macaristan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini erteledi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olmaları için onaylanması gerekli olan belgelerin 2023 senesinde imzalanacağını duyurdu. Türkiye hariç, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik talebini onaylamamış olan tek ülke Macaristan'dı.

nato habermeydan

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği talebini Türkiye hariç onaylamamış  tek ülke olan Macaristan’dan yeni bir duyuru geldi. Slovakya’da düzenlenen Vişegrad Grup Toplantısı’nın üzerine basın açıklaması gerçekleştiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelikleri için onaylanması gereken belgelerin 2023 senesinin ilk günlerinde imzalanacağını açıkladı. Macaristan’ın iki ülkenin NATO üyeliğinin arkasında olduğunu ifade eden Başbakan Orban, parlamentonun üyelikleri onaylayacağını açıkladı.

Macaristan hükümeti, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik aşamasına dair taslağı Temmuz ayında parlamentoya sunmuş ancak Başbakan Orban’ın partisi Fidesz’in üçte iki çoğunlukta olduğu parlamentoda taslak gündeme girmemişti.

 

 

TÜRKİYE VE MACARİSTAN’A, MARİN’DEN ÇAĞRI

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 11 Kasım’da Türkiye ve Macaristan’ı Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularını onaylamaya davet ederek, “Tüm gözler şimdi Macaristan ve Türkiye’de. Bu ülkelerin başvurularımızı onaylamalarını bekliyoruz. Bunun tercihen er ya da geç gerçekleşmesinin önemli olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, geçen Haziran ayındaki tarihi NATO zirvesinde üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya ve İsveç’i veto ediyor. Terör örgütlerinin açık açık arkasında duran Kopenhag ve Stockholm’le bir protokol imzalayan Ankara, verilen sözlerin yerine getirilmesini umuyor.

Exit mobile version